Μεταξύ άλλων, οι κυριότεροι τρόποι διαμέσου των οποίων το ελαιόλαδο ωφελεί την υγεία και ιδιαίτερα το καρδιαγγειακό σύστημα, είναι: Η κατανάλωση ελαιόλαδου παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό τα ευεργετικά για την υγεία μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ελαιόλαδο περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι πλουσιότερο σε πολυφαινόλες και αυξάνει περισσότερο την καλή χοληστερόλη HDL σε σύγκριση µε άλλα ελαιόλαδα που βγαίνουν μετά από το πρώτο πρεσάρισμα των ελιών. Το ελαιόλαδο αυξάνει ουσίες που αποτρέπουν στον οργανισμό την οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL. Η οξείδωση αυτή είναι καθοριστική για την επιδείνωση της αθηρωμάτωσης µε δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες που δυνατό να προκαλέσουν έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η δίαιτα µε ελαιόλαδο (με μέτρο) συμβάλλει στην απώλεια περιττών κιλών που βρίσκονται γύρω από την κοιλιά (σχήμα σώματος µήλου που συνοδεύεται από μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου). Η δίαιτα µε χαμηλό περιεχόμενο σε λιπαρά ζωικής προέλευσης και υδατάνθρακες, μειώνει περισσότερο το λίπος που βρίσκεται στο κάτω μέρος του σώματος.
Δείτε επίσης: Τραγωδία - Πέθανε 13χρονη ηθοποιός Δρα ενάντια στις φλεγμονές. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα που μειώνουν σημαντικά τις φλεγμονές. Δυναμώνει το δέρμα. Τα Ω3 λιπαρά στα ψάρια κάνουν τα κύτταρα του δέρματος πιο ελαστικά και δυνατά. Δυναμώνει τα οστά. Ορισμένα συστατικά στο ελαιόλαδο βοηθούν στη διατήρηση της δύναμης των οστών και βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Δρα ενάντια στην κατάθλιψη. Μία πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν σχεδόν 98,6 χαμηλότερο ρίσκο να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Ελέγχει το διαβήτη και τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών νόσων και του εγκεφαλικού Μας προστατεύει από τον καρκίνο. Οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτήν τη διατροφή, έχουν 13% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο
Η επιστημονική δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση της συσχέτισης της διατροφής με την υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, τα τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία των διατροφικών παραδόσεων των πληθυσμών της Μεσογείου έχουν οδηγήσει στην αποδοχή της Μεσογειακής διατροφής ως ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου. Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιτρέψει τη στάθμιση της προσήλωσης στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας παραλλαγές μιας απλής διατροφικής βαθμονόμησης, η οποία ενσωματώνει εννέα κύρια χαρακτηριστικά του Μεσογειακού προτύπου διατροφής που μπορούν, έτσι, να συνδυαστούν σε μια μονοδιάστατη κλίμακα. Σύμφωνα με αυτήν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής είναι : Υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου (καταχρηστικά ακόρεστων λιπιδίων) συγκριτικά με κορεσμένα λιπίδια Υψηλή κατανάλωση οσπρίων Υψηλή κατανάλωση κυρίως ανεπεξέργαστων δημητριακών Υψηλή κατανάλωση φρούτων Υψηλή κατανάλωση λαχανικών Χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος Μέτρια κατανάλωση κρασιού, εφόσον επιτρέπεται από θρησκευτικούς και κοινωνικούς κανόνες.
Ο όρος μεσογειακή διατροφή δεν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο, αλλά περιλαμβάνει ένα σύνολο διαιτητικών συνηθειών που ακολουθούνται στις χώρες της Μεσογείου. Ειδικότερα, το πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας χαρακτηρίζεται κυρίως από υψηλή κατανάλωση ολικής άλεσης δημητριακών και ψωμιού, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και πουλερικών, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με τη μορφή του κόκκινου κρασιού, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και χρήση ελαιόλαδου ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό.
• Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει το ελαιόλαδο, σύμφωνα μελέτες, υπάρχει συσχετισμός με τη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων , με μείωση της κακής χοληστερίνης, αλλά και με δράση κατά της υπέρτασης και των φλεγμονών. • Λόγω του γεγονότος ότι είναι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλει σημαντικά στην σωστή και ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού. • Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο αλκοόλ -που καταναλώνουμε μέσω του κρασιού σε μέτρια ποσότητα- και η αντιοξειδωτική του δράση, ελαττώνουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους. • Έχει αποδειχτεί ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη ή την εξέλιξή του. • Επιπλέον μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ αλλά και πάρκινσον. • Τόσο οι φυτικές ίνες όσο και η μείωση του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή μας περιορίζουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά και υπέρταση. • Σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση, είναι μια διατροφή που μπορεί να μας εξασφαλίσει υγεία και μακροζωία. • Τέλος, η Μεσογειακή διατροφή , λόγω τον χαρακτηριστικών της που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να προστατέψει το δέρμα μας και να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης.
Αν και άλλοι παράγοντες, όπως η πιο δραστήρια ζωή, μπορεί να επιδρούν επίσης σε αυτό, η μείωση του κόκκινου κρέατος και της επιπλέον ζάχαρης φαίνεται να συνδέεται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης εγκεφαλικών και στεφανιαίων παθήσεων. Οι ερευνητές στρέφονται στα μονοακόρεστα λιπαρά που κυριαρχούν στη Μεσογειακή διατροφή και στην έμφαση που δίνεται στα φρούτα και στα λαχανικά. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτά τα στοιχεία αυξάνουν τη συγκέντρωση και λειτουργία της «καλής χοληστερόλης» στο αίμα και ενδυναμώνουν την άμυνα της καρδιάς. Προστασία από παθήσεις