Ορός γάλακτος σε πρωτεΐνη: περιέχει λακτόζη, πέπτεται γρήγορα, είναι πλούσιο σε αμινοξέα, είναι κατάλληλο για αποκατάσταση μετά από προπόνηση με αντιστάσεις αλλά και αντοχής, μειώνει την λιπώδη και αυξάνει την άλιπη μάζα. Επίσης η πρωτεΐνη μας χαρίζει υψηλά επίπεδα κορεσμού για ώρες και έτσι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι λειτουργεί και ως κατασταλτικό της όρεξης. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, αλλά και να βελτιώσει δείκτες καρδιαγγειακής υγείας σε ασθενείς με παχυσαρκία. Καζεΐνη: είναι μια πρωτεΐνη του γάλακτος η οποία απορροφάται και αφομοιώνεται πολύ πιο αργά από τον ορό του γάλακτος, δίνοντας στο σώμα τη δυνατότητα να καλύψει καλύτερα τις πρωτεϊνικές του ανάγκες μετά την άσκηση. Παράλληλα επιβραδύνει την κένωση του στομάχου και έχουμε ως αποτέλεσμα να νιώθουμε κορεσμό για περισσότερη ώρα. Μελέτες έδειξαν ότι η καζεΐνη μπορεί να μειώσει τη λιπώδη μάζα και να αυξήσει την άλιπη μάζα σε παχύσαρκους ασθενείς, ενώ φαίνεται να προτιμάται από την πρωτεΐνη από ορό γάλακτος, σε υποθερμιδικές δίαιτες, αφού παρέχει λιγότερες θερμίδες. Πρωτεΐνη αυγού: Γνωρίζουμε όλοι πόσο εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και υψηλής βιολογικής αξίας είναι το αυγό. Καθώς όμως ο κρόκος του αυγού περιέχει λιπαρά τα οποία δεν χρειάζεται να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες
Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης αμέσως μετά την άσκηση προωθεί περισσότερο τον αναβολισμό των μυών σε σχέση με μία καθυστερημένη πρόσληψη 2 ή 3 ωρών μετά την άσκηση. Επί του παρόντος, δεδομένης της έλλειψης διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, είναι αδύνατο να διατυπωθούν συμπεράσματα σχετικά με τον βέλτιστο χρόνο πρόσληψης πρωτεϊνών για την αύξηση των μυών. Ωστόσο, είναι ασφαλές να υιοθετήσουμε ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης μετά την προπόνηση ενισχύει τον αναβολισμό. Δεν υπάρχει λόγος όμως να αγχώνουμε τους πελάτες μας προτείνοντας τους την πρόσληψη πρωτεΐνης στα επόμενα λεπτά μετά την άσκηση. Εξάλλου, από καθαρά πρακτικής άποψης, η πρόσληψη πρωτεΐνης εντός 1 ώρας μετά την προπόνηση είναι πιθανόν να είναι η κατάλληλη στιγμή για έναν αθλητή/ασκούμενο να καταναλώσει κάποιο γεύμα/ρόφημα ούτως ή άλλως σαν φυσική ροή της καθημερινότητάς του.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του ACSM, τα άτομα δεν πρέπει πλέον να κατηγοριοποιούνται σε αθλητές αντοχής ή σε αθλητές δύναμης και με βάση αυτό να τους δίδονται στατικές οδηγίες πρόσληψης πρωτεϊνών. Είναι προτιμότερο, οι οδηγίες να βασίζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του αθλητή ανάλογα με την περίοδο και τις ανάγκες των προπονήσεων και των αγωνισμάτων. Οι απαιτήσεις των αθλητών σε πρωτεΐνες μπορούν να αυξομειώνονται ανάλογα: με το επίπεδο του αθλητή, όπου οι εμπειρότεροι αθλητές πιθανόν να απαιτούν μικρότερες πρωτεϊνικές προσλήψεις, με την προπόνηση, όπου σε συνεδρίες με υψηλή συχνότητα και ένταση ή σε νέο προπονητικό ερέθισμα πιθανόν να απαιτούνται υψηλότερες πρωτεϊνικές προσλήψεις, τη διαθεσιμότητα των υδατανθράκων, και κυριότερα, τη διαθεσιμότητα ενέργειας.
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία.
Recent Posts Γιαούρτι, φυτικές ίνες σύμμαχοι στην πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα Quotes: η στέρηση δημιουργεί μεγαλύτερη επιθυμία Εργαστήρι διατροφικής αυτογνωσίας Γεύση ή θερμίδες; Μάλλον το πρώτο Διατροφικές τεχνικές για καθαρή σκέψη Archives November 2019 October 2019 September 2019 August 2019 June 2019 May 2019 April 2019 March 2019 February 2019 January 2019 December 2018 November 2018 October 2018 September 2018 August 2018 July 2018 June 2018 May 2018 April 2018 March 2018 February 2018 January 2018 December 2017 November 2017 October 2017 September 2017 August 2017 June 2017 May 2017 March 2017 February 2017 January 2017 December 2016 November 2016 October 2016 September 2016 July 2016 Categories Event food infographic sleep tips Uncategorized Αδυνάτισμα Απόψεις Διατροφικές Διαταραχές ειδήσεις ενσυνειδητη διατροφη Έρευνα ζαχαρη Λιπαρά Μύθοι Νηστεία Παιδιά Πάσχα Συνταγές Υγεία Υγιεινή διατροφή Χριστούγεννα
Η πρόσληψη πρωτεϊνών με αυξημένα λιπαρά και η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων (π.χ. λουκάνικα, αλλαντικά), όχι μόνο δεν προάγουν την υγεία, αλλά αυξάνουν και το ρίσκο για εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων, όπως: σακχαρώδης διαβήτης τα καρδιαγγειακά νοσήματα η παχυσαρκία το μεταβολικό σύνδρομο κ.ά. Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών; Γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά, με προτίμηση στα χαμηλών λιπαρών. Τα ψάρια και τα θαλασσινά: Πέρα από την υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη μας προσφέρουν και μεγάλες ποσότητες σε «καλά» λιπαρά οξέα (ω3). Τα άπαχα μέρη του χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος. Τα πουλερικά: Αφαιρώντας την πέτσα μειώνουμε τα κορεσμένα λιπαρά. Αυγά: Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στο ασπράδι του αυγού. Τα όσπρια: Τα φασόλια αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή πρωτεΐνης και επιπλέον είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού. Ανάλατοι ξηροί καρποί: Προτιμήστε αμύγδαλα -30 γραμμάρια αμύγδαλα προσδίδουν 6 γρ πρωτεΐνης. Προϊόντα ολικής άλεσης. Τοφού, σόγια και προϊόντα σόγιας. Συμπερασματικά..