"Στην επιστημονική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί θάνατοι από καφεΐνη, αλλά αυτοί προέκυψαν όχι από καφέ αλλά από σκευάσματα καθαρής καφεΐνης, όπως χάπια, όπου το ένα μπορεί να περιέχει και 200mg καφεΐνης, είτε από συνδυασμό χαπιών καφεΐνης που περιείχαν και άλλα διεγερτικά, όπως π.χ. εφεδρίνη και συνεφρίνη με αποτέλεσμα να έχουν συνεργιστική δράση και κατά συνέπεια να μειώνεται η δόση που επαρκεί για να προκαλέσει τον θάνατο. Ειδική μνεία εδώ θα μπορούσε να γίνει και στον συνδυασμό καφεΐνης με αλκοόλ, που μπορεί να παρουσιάσει κάποιες παρενέργειες, και εδώ δεν αναφέρομαι τόσο σε συνταγές όπως τον 'ιρλανδικό καφέ' όσο στο φαινόμενο κοκτέιλ 'ενεργειακών ποτών' και αλκοολικών ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη" προσθέτει ο κ. Βαβίλης.
Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν τα ποσοστά καφεΐνης που περιέχονται σε κάθε κουτάκι αναψυκτικού, αν και τελικά το κάνουν από μόνες τους, καθώς βοηθάει περισσότερο τις πωλήσεις, σε ένα είδος του οποίου η κατανάλωση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Το καλό ακόμα με το να αναγράφεται η ποσότητα της καφεΐνης σε κάθε κουτάκι είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε τις ποσότητες του καφέ, που, τελικά, καταναλώνετε καθημερινά, ενω θα ήταν ιδανικό να υπάρχει η πληροφορία και στις συσκευασίες του καφέ και του τσαγιού.
Αγγελίες Αθλητικά Αθλητισμός Αιματολογία Αιμοδοσία Ακμή ΑΚΟΗ ακτινοθεραπεια Αλλεργία ΑΝΑΙΜΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΑΝΟΙΑ Αντιβιοτικα ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΑΠΘ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΑΣΘΜΑ ΑΣΚΗΣΗ ΑΣΠΙΡΙΝΗ Ασφάλιση αφυδάτωση Βήχας Βιβλίο Βότανα Γαστρεντερολογία ΓΕΝΙΚΑ Γηριατρική Γουτου Θαλεια ΓΡΙΠΗ ΓΣΕΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ ΔΔΗΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δέρμα Δηλητηρίαση Δήμος Αμαρουσίου ΔΙΑΒΗΤΗΣ Διαιτα διάρροια ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφική αξία ΕΑΕ Εγκαυμα ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΔΑΕ ΕΔΔΥΠΠΥ ΕΔΕ ΕΔΟΕΑΠ ΕΕΚΕ ΕΕΠΕ ΕΕΣ ΕΕΦΑΜ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ειδήσεις ΕΙΝΑΠ ΕΚΑΒ ΕΚΑΕ Εκδήλωση ΕΚΕΑ ΕΚΕΠΥ εκζεμα Εκκλησία ΕΚΠΑ Εκπαίδευση ΕΛΕΑΝΑ Ελεγχος δέρματος ΕΛΕΘΙΠ ΕΛΕΠΑΠ ΕΛΛΟΚ ελονοσία εμβόλια Εμμηνόπαυση Εμπολα Ενδοκρινολογία ΕΝΕ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ΕΝΤΕΡΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΟΔΥ ΕΟΘΑ ΕΟΜ ΕΟΟ ΕΟΠΥΥ ΕΟΦ Εργασία Εργοθεραπεία ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ Ερευνα ερπης ΕΣΑμεΑ ΕΣΔΥ ΕΣΠΑ Εταιρείες Εταιρικά Νέα ΕΦΕ ΕΦΕΤ ΕΦΕΧ ΕΦΚΑ ζάλη Ζικα ΖΩΑ ΗΔΙΚΑ Ημικρανία ΗΠΑΡ ηπατίτιδα Ηχορύπανση Θεατρο ΘΕΜΑ ΘΕΜΑ1 Θυρεοειδής Ιατρικές Εταιρείες Ιατρικός Τουρισμός ιατροδικαστες ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ ΙΚΑ ιλαρα ΙΟΒΕ ΙΣΑ ΙΣΗ ΙΣΘ ΙΣΚ ΙΣΛ ΙΣΜ ΙΣΝ ΙΣΠ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ισχιαλγία καιρος καιρός ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Κατάθλιψη Κατάκλιση ΚΕΑΤ ΚΕΔΕ ΚΕΕΛΠΝΟ ΚΕΘΕΑ ΚΕΘΤ ΚΕΣΥ ΚΕΦΙ κνίδωση ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ Κόπωση Κυστική Ίνωση ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ Λεμφαδένες Λέμφωμα Λευχαιμία Λοίμωξη ΜΑΤΙΑ ΜΕΘ ΜΕΛΑΝΩΜΑ μελι ΜΕDLAB ΜΚΟ Μονεμβασιτης
Φυσικοθεραπευτικά Φυσιολογία Χειρουργικά Άρθρα CyberKnife Gamma Knife Αιμορροΐδες Βαριατρική Γαστρεντερικό Γυναικολογικά Ενδοκρινών Αδένων Θωρακοχειρουργικά Λαπαροσκόπηση Μαστός Μεταμοσχεύσεις Ορθοπαιδικά Παχέος Εντέρου Πρωκτός Ρομποτική Σπλήνας Χημειοθεραπεία Ψυχιατρικά Άρθρα Άνοια Ναρκωτικά Ψυχολογικά Άρθρα Σχέσεις Ωτορινολαρυγγολογικά Περιεχόμενα Υγεία Α-Ω Υγεία & Άσκηση 3η Ηλικία Alzheimer Parkinson Aqua Yoga Pilates Αγγειολογικά Αερόμπικς Αθλητιατρικά Αλκοόλ Αλλεργία ΑμΕΑ Αναπνοή Άσθμα Άσκηση & Εγκυμοσύνη Άσκηση & Παιδί Γαστρεντερολογικά Γυμναστική Κυτταρίτιδα Γυναίκα Διαβητικοί Διατροφή Εργοφυσιολογία Ημικρανίες Ηπατικά Καρδιαγγειακά Καρδιολογικά Υπέρταση Καρκίνος Καρκίνος Μαστού Κολύμβηση Νευρολογικά Ντόπινγκ Ομορφιά Ορθοπαιδικά Οστεοπόρωση Παχυσαρκία Πιλάτες Πνευμονολογικά Ποδηλασία Ρευματολογικά Σεξ Συμπληρώματα Διατροφής Σύνδρομο Down Φυσική Δραστηριότητα Χοληστερίνη Ψυχολογία Υγεία & Ασφάλεια Dopping Αλκοόλ Αλληλεγγύη Αντισύλληψη Ασφάλεια Τροφίμων Αναψυκτικά Διοξίνες Ε.coli χωρίς ζάχαρη Ασφάλεια των Ταξιδίων Ασφαλιστικά Ταμεία ΕΟΠΥΥ ΙΚΑ ΟΓΑ Ασφαλιστικές Εταιρείες Ατμοσφαιρικοί ρύποι Διαδίκτυο Εμβόλια ΕΟΦ Εργασίας ΕΦΕΤ Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία Ηλιακή Ακτινοβολία Ηρεμιστικά χάπια Θέματα Υγιεινής ΚΕΕΛΠΝΟ Ναρκωτικά-Ουσίες ΟΚΑΝΑ
«Από μια ενδελεχή αναζήτηση στην διεθνή βιβλιογραφία ο καφές φαίνεται: Να καθυστερεί την εμφάνιση το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο. Ότι έχει προστατευτική δράση στο ενδοθήλιο των αγγείων και έτσι παίζει σημαντικό ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Να συμμετέχει στην απώλεια σωματικού βάρους (λιπόλυση), μια που τα συστατικά του προσδίδουν κορεσμό και μειώνεται σημαντικά το αίσθημα της πείνας. Να επιδρά στη γαστρική λειτουργία επιταχύνοντας την γαστρική κένωση. Ότι η διεγερτική του δράση βοηθά στην πνευματική εγρήγορση, στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και στην ψυχική διάθεση, προσοχή, αντανακλαστικά, άγχος. Να βελτιώνει τη μνήμη και να διευκολύνει την κωδικοποίηση πληροφορίας. Να έχει αντικαρκινική δράση/λόγω πρεβιοτικής δράσης τους στο έντερο και έτσι παρέχεται προστασία από γενοτοξικές βλάβες και προστασία του DNA από οξείδωση. Να μειώνει την εμφάνιση της νόσου Parkinson, με τη μέγιστη προστασία να επιτυγχάνεται με κατανάλωση τριών φλιτζανιών ανά ημέρα.
Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης κατά πόσο το φύλο, η ηλικία ή η εφαρμογή των αρχών της μεσογειακής διατροφής επιδρούσαν στη σχέση καφέ-θνησιμότητας. Διαπίστωσαν, λοιπόν, σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και ηλικίας. Στα άτομα που ήταν τουλάχιστον 45 ετών, η κατανάλωση δύο επιπλέον φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωνε κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου, πράγμα που δεν ίσχυε για τα νεότερα άτομα.