Ενεργοποίησέ τη Ασκήσου: Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων λεπτίνης. Αν και οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να βοηθήσει, τα βάρη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων λεπτίνης, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύθηκαν στο PLOS One. Κοιμήσου: Ο ύπνος είναι επίσης βασικός. Η λεπτίνη παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται πολύ πεινούν περισσότερο. Η έρευνα έχει δείξει ότι η αϋπνία μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης. Τρώγε ψάρια και ξηρούς καρπούς: Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, που μπορεί να σχετίζονται με αύξηση της ευαισθησίας του οργανισμού στη λεπτίνη.
Εδώ είναι μερικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αντοχής στη λεπτίνη , να αυξήσουν την ευαισθησία και να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους χωρίς να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα: Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα : Η έρευνα σε ζώα και σε ανθρώπους, δείχνει ότι η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία της λεπτίνης. Μειώστε την πρόσληψη τροφών και ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη : Οι δίαιτες πλούσιες σε υπερβολική ζάχαρη, μπορεί να επιδεινώσουν την αντοχή στη λεπτίνη. Μελέτες δείχνουν ότι η αντίσταση βελτιώθηκε σε αρουραίους σε δίαιτα χωρίς ζάχαρη. Τρώτε περισσότερα ψάρια : Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα ψάρια, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα, να βελτιώσουν την ευαισθησία και να προωθήσουν την απώλεια βάρους. Τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Μία μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση δημητριακών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, ιδιαίτερα των ινών βρώμης, μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση και την ευαισθησία και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Κοιμηθείτε καλά: Ο ύπνος είναι το κλειδί για την ρύθμιση των ορμονών. Η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα λεπτίνης. Μειώστε τα τριγλυκερίδια του
Το να τρώμε λίγο και από όλα φαίνεται να είναι ο χρυσός κανόνας που προσπαθεί να εφαρμόσει η πλειοψηφία του κόσμου. Κυριαρχεί η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν κακές τροφές, παρά μόνο τροφές που θα πρέπει να καταναλώνουμε περιορισμένα. Η αλήθεια όμως είναι
Η αντίσταση στη λεπτίνη ως αιτία των παραπανίσιων κιλών αποτελεί προς το παρόν μια υπόθεση η οποία ωστόσο έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι αληθής. Πράγματι, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν πρόσφατα ότι ο εγκέφαλος των παχύσαρκων ατόμων δεν αντιδρά σωστά απέναντι στη λεπτίνη. Οι ερευνητές εντόπισαν πως αδρανοποιείται ο υποδοχέας της λεπτινης στον εγκέφαλο: το κλειδί είναι δύο απολήξεις σαν μαστίγια που διαθέτει ο υποδοχέας και οι οποίες περιστρέφονται μέσα στον εγκέφαλο έως ότου εντοπίσουν τα μόρια της λεπτίνης στο αίμα με τα οποία θα ενωθούν. Οι υποδοχείς όσων έχουν υπερβολικό σωματικό βάρος δεν διαθέτουν αυτές τις απολήξεις , με συνέπεια να μη μπορούν να πιάσουν τη λεπτίνη. Έτσι δεν ενεργοποιείται το αίσθημα κορεσμού της πείνας και οι παχύσαρκοι τρώνε παραπάνω από το κανονικό λαμβάνοντας πολλές θερμίδες.
Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο σώμα μας από το λιπώδη ιστό. O Αμερικάνος γενετιστής Jeffrey M. Friedman, της έδωσε αυτό το όνομα από την ελληνική λέξη «λεπτός» υπερτονίζοντας έτσι τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στον έλεγχο του βάρους μας. Με απλά λόγια θα έλεγε κανείς πως η λεπτίνη είναι η εσωτερική φωνούλα που ενημερώνει τον εγκέφαλό μας πότε ο οργανισμός έχει αρκετά αποθέματα λίπους και δε χρειάζεται περαιτέρω πρόσληψη τροφής και αντιστοίχως, πότε ο οργανισμός υποσιτίζεται και απαιτείται να λάβει άμεσα ενέργεια. Μέχρι εδώ τα πράγματα φαίνονται απλά: όταν τρώμε πολύ και παχαίνουμε αυξάνονται τα επίπεδα λεπτίνης με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της πείνας άρα και η πρόσληψη τροφής και ταυτόχρονα να αυξάνονται οι καύσεις μας. Αντιθέτως, όταν μένουμε νηστικοί και ο οργανισμός μας στερείται ενέργειας τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται και ο εγκέφαλος παίρνει το σήμα να ρίξει το μεταβολικό του ρυθμό και να μας δημιουργήσει το αίσθημα της πείνας για να αποκαταστήσουμε τις αποθήκες ενέργειας. Με λίγα λόγια, η λεπτίνη κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η ισορροπία και το βάρος μας σχετικά σταθερό σε βάθος χρόνου. Αφού όμως είναι έτσι τα πράγματα, γιατί παχαίνουμε; Η εξήγηση είναι απλή και συνάμα απογοητευτική. Ενώ θα περίμενε κανείς
Ξέρατε ότι μία ορμόνη που παράγεται στα λιποκύτταρα διεγείρει τον μεταβολισμό σας και ειδοποιεί τον εγκέφαλό σας ότι χορτάσατε; Η ορμόνη που το κάνει αυτό είναι η λεπτίνη. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η περισσότερη λεπτίνη μπορεί να βελτιώσει την καύση λίπους, αλλά έρευνες έχουν καταλήξει σε κάτι τελείως διαφορετικό. Οι υπέρβαροι άνθρωποι τείνουν να παράγουν περίσσεια λεπτίνης και συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα λεπτίνης. Τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης επίσης μεταφράζονται σε υψηλά επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Η υπερβολική λεπτίνη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία στη λεπτίνη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πείνα και τελικά, σε αυξημένο βάρος. Παρόλο που υπάρχουν τροφές που περιέχουν λεπτίνη, η κατανάλωση τέτοιων τροφών δε θα βοηθήσει, καθώς η λεπτίνη δεν απορροφάται από τα έντερά σας. Οι περισσότερες τροφές που αναφέρονται ως πλούσιες σε λεπτίνη στην πραγματικότητα αυξάνουν την ευαισθησία στη λεπτίνη και δεν περιέχουν οι ίδιες τόση λεπτίνη. Επομένως, αυτή η κατηγορία τροφών όχι μόνο θα αυξήσει τη λεπτίνη σας, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να έχετε καλύτερο μεταβολισμό. Διαβάστε λοιπόν ποιες κατηγορίες τροφών είναι ικανές να αυξήσουν την ευαισθησία σας στη λεπτίνη και κατ΄επέκταση να σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. 1. Η πρωτεΐνη Η πρωτεΐνη