Πως συντηρούνται σωστά τα τρόφιμα το καλοκαίρι - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Πως συντηρούνται σωστά τα τρόφιμα το καλοκαίρι

Loading...


Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή στις συνθήκες συντήρησης, αποθήκευσης και κατανάλωσης των τροφίμων, καθώς ο ταχύτερος ρυθμός αλλοίωσής τους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τροφογενών λοιμώξεων.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να τηρούνται τόσο οι βασικοί κανόνες υγιεινής όσο και κάποιοι επιπλέον κανόνες, που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν του κινδύνους.

Ο πρώτος από αυτούς σχετίζεται με την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη λειτουργία του ψυγείου, στο οποίο φυλάσσονται τα ευπαθή προϊόντα. Ειδικότερα, είναι σημαντικό η θερμοκρασία του ψυγείου και της κατάψυξης να προσαρμόζονται κατάλληλα, ώστε η ψύξη των προϊόντων να διατηρείται σε σωστά επίπεδα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερφόρτωση και το συχνό άνοιγμα του ψυγείου, ενώ τα ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα ήταν καλό να μην τοποθετούνται στην πόρτα του.

Διαβάστε εδώ:  Καρκίνος στο συκώτι: Τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και κατά την απόψυξη τροφίμων και φαγητών, η οποία θα πρέπει ιδανικά να γίνεται στο ψυγείο και όχι στον πάγκο της κουζίνας. Αναφορικά με τα μαγειρεμένα τρόφιμα, συστήνεται αυτά να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να μην παραμένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες.

Από την άλλη, όταν αγοράζουμε τρόφιμα ή/και ροφήματα από ψυγεία ή καταψύκτες, θα πρέπει να ελέγχουμε ότι δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και ότι σφραγίζουν καλά. Τέλος, είναι σημαντικό να μην επιλέγουμε προϊόντα των οποίων η συσκευασία έχει υποστεί οποιαδήποτε αλλοίωση.







tilegrafima.gr


Σωστή οργάνωση ψυγείου για υγιεινή διατροφή και οικονομία | OK! Markets

skip to Main Content
Σωστή οργάνωση ψυγείου για υγιεινή διατροφή και οικονομία

Το ψυγείο σας μπορεί να γίνει σύμμαχός σας στην καλή διατροφή και στην οικονομία, αρκεί να το οργανώσετε σωστά.

Η σωστή του οργάνωση, περιλαμβάνει 4 βασικά βήματα: την προετοιμασία του ψυγείου, την καταγραφή των αναγκών σας σε τρόφιμα, τη σωστή τακτοποίηση των τροφίμων και τον ανεφοδιασμό.

Προετοιμασία ψυγείου

Καθαρισμός ψυγείου

Ένα καθαρό ψυγείο, ελεύθερο από δυσάρεστες μυρωδιές και βακτήρια, εγγυάται την καλύτερη συντήρηση των τροφίμων σας. Για αυτό, το άδειασμα και ο γενικός καθαρισμός του ψυγείου πρέπει να γίνονται, τουλάχιστον 1 με 2 φορές τον χρόνο.

Αδειάστε εντελώς το ψυγείο, βγάλτε το από την πρίζα και αφαιρέστε τα αποσπώμενα ράφια και συρτάρια. Πλύντε τα με απορρυπαντικό πιάτων και στεγνώστε τα καλά. Μετά, καθαρίστε και τα εσωτερικά τοιχώματα του ψυγείου με χλιαρό νερό και ξύδι. Σκουπίστε το καλά και τοποθετήστε και πάλι τα ράφια. Τοποθετήστε ένα φλιτζανάκι με ελληνικό καφέ (σκόνη) σε ένα από τα ράφια για να απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές και φροντίστε να το αντικαθιστάτε μια φορά τον μήνα.

Ρύθμιση θερμοκρασίας

Για να διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο τα τρόφιμά σας, ρυθμίστε τον θάλαμο της συντήρησης ανάμεσα στους 2 και στους 4 Co και την κατάψυξη στους 18 Co. Αν χρειαστεί να συντηρήσετε ευαίσθητα τρόφιμα όπως θαλασσινά ή ωμό κρέας, μειώστε προσωρινά την θερμοκρασία κατά 1 με 2 βαθμούς.

Καταγραφή των αναγκών σας σε τρόφιμα

Υιοθετήστε την συνήθεια να γράφετε λίστα αγορών. Πριν ξεκινήσετε να γράφετε τη λίστα σας, κάντε έναν προγραμματισμό των εβδομαδιαίων γευμάτων σας και καταγράψτε τα υλικά που θα χρειαστείτε. Σβήστε από τη λίστα όσα ήδη διαθέτετε και πηγαίνετε για αγορές. Μπορεί θεωρητικά αυτή η διαδικασία να σας φαίνεται κάπως χρονοβόρα, στην πράξη όμως θα διαπιστώσετε ότι συνολικά θα κερδίσετε αρκετό χρόνο.

Η υγιεινή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση ποικίλων τροφών, οπότε καλό θα είναι να εντάξετε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας τρόφιμα από όλες τις ομάδες της διατροφικής πυραμίδας (κόκκινο κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα κ.α.).

Young man thinking what to write on shopping list

Οργάνωση τροφίμων στο ψυγείο

Για να βρίσκετε αμέσως αυτό που χρειάζεστε, διαχωρίστε τα τρόφιμα και τοποθετήστε τα σε καθορισμένες θέσεις. Κατηγοριοποιήστε τα ανάλογα με το είδος τους, όπως π.χ. φρούτα, λαχανικά, τυριά, σνακς και έτσι θα γνωρίζετε προς τα πού να κατευθύνετε το χέρι σας, ακόμα και πριν ανοίξετε την πόρτα του ψυγείου. Με αυτό τον τρόπο δεν θα σημειώνεται απώλεια ψύξης, οπότε θα εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια.

Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην κατανομή της ψύξης στον χώρο της συντήρησης του ψυγείου σας. Κάποιοι τύποι ψυγείων έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία χαμηλά και κάποιοι άλλοι ψηλά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε για να τοποθετείτε τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα, όπως νωπό κρέας η ψάρι, στα ψυχρότερα σημεία.

Φυσικά σε κάθε ψυγείο υπάρχουν και οι προκαθορισμένοι χώροι για κάποια προϊόντα, όπως αυγά, γάλα, αλλαντικά και άλλα.

Τοποθετήστε έξυπνα το μαγειρεμένο φαγητό

Αν λόγω έλλειψης χρόνου μαγειρεύετε από πριν τα γεύματα της εβδομάδας και τα αποθηκεύετε στην συντήρηση ή στην κατάψυξη, είναι καλύτερα πριν την τοποθέτησή τους στο ψυγείο να τα χωρίζετε σε μερίδες.

Εφοδιαστείτε με σετ δοχείων φαγητού που κλείνουν αεροστεγώς ή σακουλάκια τροφίμων με κλείσιμο zip και τοποθετήστε σε κάθε ένα μια μερίδα φαγητού. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε πολλαπλό όφελος. Το φαγητό συντηρείται πιο αποτελεσματικά, ο χώρος που καταλαμβάνει στο ψυγείο είναι μικρότερος, κερδίζετε χρόνο από το ζέσταμα ενώ ανά πάσα στιγμή γνωρίζετε πόσες μερίδες φαγητού διαθέτετε.

Την ίδια τακτική μπορείτε να εφαρμόσετε και όταν σας περισσέψει φαγητό. Αντί να το τοποθετήσετε στο ψυγείο με το ταψί ή με την κατσαρόλα καταλαμβάνοντας πολύτιμο χώρο, χωρίστε το σε μερίδες και όταν το χρειαστείτε το ζεσταίνετε ανά μερίδα.

Τακτοποίηση φρούτων και λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν γρήγορα τη φρεσκάδα τους. Για αυτό πρέπει να αγοράζετε μόνο όσα χρειάζεστε.

Πριν τοποθετήσετε τα φρούτα στο ψυγείο, πλύντε τα και στεγνώστε τα για να είναι έτοιμα για κατανάλωση. Έτσι κάθε φορά που θα έχετε ανάγκη από ένα σνακ, απλά θα ανοίγετε το ψυγείο σας και θα παίρνετε ένα φρούτο, πλυμένο και έτοιμο για κατανάλωση. Ανάλογα με το είδος τους, τοποθετείστε τα σε κατάλληλα δοχεία ή στα ειδικά συρτάρια του ψυγείου σας.

Ορισμένα λαχανικά, όπως το μαρούλι ή το λάχανο μπορείτε να τα πλένετε και να τα κόβετε από την προηγούμενη, να τα κλείνετε αεροστεγώς σε δοχείο φαγητού ή σε σακουλάκι, προκειμένου να έχετε έτοιμη σαλάτα μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά.

Woman washing apples in the sink

Οργάνωση κατάψυξης

Η κατάψυξη θα σας βοηθήσει στο να κερδίσετε χρόνο και να κάνετε οικονομία. Κάθε φορά που περισσεύει φαγητό και γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να το καταναλώσετε σύντομα, τοποθετήστε το στην κατάψυξη, σε ειδικό σκεύος ή σε σακουλάκι.

Σημειώστε με μαρκαδόρο την ημερομηνία και το είδος του φαγητού, για να το καταναλώσετε εντός του επιτρεπτού χρονικού πλαισίου.

Επιπλέον, όταν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο μπορείτε να ετοιμάσετε και να καταψύξετε γεύματα για μελλοντική χρήση. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζυμώσετε μπιφτέκια, κεφτεδάκια, να μαγειρέψετε κρέας, σούπες, έπειτα να τα χωρίσετε σε μερίδες και να τα καταψύξετε. Αν κάποια στιγμή δεχτείτε αναπάντεχες επισκέψεις δεν θα σας βρουν απροετοίμαστους, ενώ σε περίπτωση έλλειψης χρόνου για μαγείρεμα θα έχετε έτοιμο φαγητό.

Έξυπνος ανεφοδιασμός

Φτιάξτε μια λίστα με τα τρόφιμα που δεν θέλετε ποτέ να λείπουν από το ψυγείο σας, όπως για παράδειγμα γάλα, χυμός, μήλα κ.λπ.. Κολλήστε τη λίστα με μαγνητάκι στο εξωτερικό του ψυγείου και κάθε φορά που κάποιο από αυτά τα τρόφιμα κοντεύει να τελειώσει κυκλώστε το στη λίστα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βγείτε για ψώνια, είναι σίγουρο πως δεν θα ξεχάσετε να το αντικαταστήσετε.

Colorful post it on refrigerator's doorΌλα τα προϊόντα ψυγείου μπορείτε να τα βρείτε στο OK! Anytime Market της γειτονιάς σας. Το convenience store, που με το διευρυμένο του ωράριο, κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ., φροντίζει να μην σας λείπει τίποτα.

Back To Top


Δημοσίευση: 11/11/2019


. .