Γιατί Να Προτιμήσουμε Ψωμί Με Προζύμι - Τα 12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τὸ ζύμωμα τοῦ σπιτικοῦ καρβελιοῦ καὶ τὸ ψήσιμο στὸν παραδοσιακὸ φοῦρνο ἢ στὴ γάστρα ἦταν ἡ συχνότερη φροντίδα κάθε ἁγιωργίτικης νοικοκυρᾶς τὸν παλιὸ καιρὸ στὸ χωριό μας. Τὸ ξύλινο σκαφίδι, ἡ πινακωτή, ἡ λεπτὴ σήτα μὲ ξύλινο στεφάνι, δήλ. τὸ κόσκινο ἦταν τὰ ἀπαραίτητα σύνεργα παρασκευῆς ψωμιοῦ. Τὸ ζύμωμα εἶναι κουραστικὴ δουλειά, ὅμως ἡ νοστιμιὰ καὶ μοσχοβολιὰ τοῦ φρέσκου ψωμιοῦ ἀποζημιώνει στὸ ἀκέραιο.

Ἐκτέλεση 1) Ἀνακατεύουμε τὸ ἀλεύρι μὲ τὸ νερό, πάρα πολὺ καλὰ ὥστε νὰ ἁπλωθεῖ ἡ γλουτένη, καὶ τὸν πηχτὸ χυλὸ ποὺ προκύπτει τὸν ἀφήνουμε ἥσυχο γιὰ 2 ἡμέρες σκεπασμένο μὲ πετσέτα σὲ θερμοκρασία δωματίου

Ὑλικὰ 1 κούπα ἀλεύρι ¾ τῆς κούπας ἐμφιαλωμένο νερὸ (τῆς βρύσης περιέχει χλώριο τὸ ὁποῖο σκοτώνει τὸ μύκητα) Λίγο ἐλαιόλαδο γιὰ συντήρηση στὸ ψυγεῖο Διάρκεια διαδικασίας περὶ τὶς 6 ἡμέρες

Το ψωμί με προζύμι είναι ένα τρόφιμο βγαλμένο από την παράδοσή μας. Αγαπημένη γεύση για πολλούς, φαίνεται ότι έχει και αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα το προζύμι αποτελεί μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών, στους οποίους αποδίδονται και οι ευεργετικές του ιδιότητες.

Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων σε τακτική βάση σχετίζεται με ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, καταστολή της δράσης των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων που προστίθενται στα προϊόντα κρέατος και τα οποία στον άνθρωπο μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες.

Το ψωμί με προζύμι είναι ένα τρόφιμο βγαλμένο από την παράδοσή μας. Αγαπημένη γεύση για πολλούς, φαίνεται ότι έχει και αρκετά οφέλη για την υγεία μας.

Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: "Η αδιαφορία". Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφτηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: "Να το αντιληφθείτε".

Η μέθοδος εξελίχθηκε στην Αίγυπτο, όπου υπάρχουν οι πρώτες αποδείξεις ότι ψήνονταν σε φούρνους ζυμάρια, τα οποία όμως δεν ήταν φουσκωμένα, όπως περίπου το σκέτο καλαμποκίσιο ψωμί που φτιάχνεται παραδοσιακά στην Ήπειρο. Η Αίγυπτος ήταν το μέρος όπου λειτούργησαν οι πρώτοι επαγγελματικοί φούρνοι ψωμιού, οι οποίοι ήταν ικανοί να παράγουν τεράστιες, για την εποχή, ποσότητες.

Ο άνθρωπος στην αρχή ξεκίνησε την κατανάλωση άγριων δημητριακών που πρώτα τα έψηνε στη φωτιά. Όταν άρχισε να καλλιεργεί την γη, τα δημητριακά έγιναν η βασική τροφή, κυρίως σε μορφή χυλού.

Το ψωμί με προζύμι είναι ένα τρόφιμο βγαλμένο από την παράδοσή μας. Αγαπημένη γεύση για πολλούς, φαίνεται ότι έχει και αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα το προζύμι αποτελεί μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών, στους οποίους αποδίδονται και οι ευεργετικές του ιδιότητες.

Αναφορικά με το θρεπτικό περιεχόμενο, το μαύρο ψωμί υπερέχει ελαφρώς σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το λευκό. Ωστόσο, σε μια ισορροπημένη διατροφή, η ποικιλία τροφίμων εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών. Επομένως κανένα τρόφιμό, ούτε το ψωμί ολικής, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μοναδική «πηγή» ενός ή περισσότερων θρεπτικών συστατικών και να καταναλώνετε σε μεγαλύτερη ποσότητα εις βάρος άλλων τροφίμων.

Θα ήθελα να μάθω ποιο ψωμί ολικής του τοστ είναι το πιο υγιεινό (με τα λιγότερα πρόσθετα λιπαρά συντηρητικά θερμιδες);


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .