= totalTabWidth - tabsViewport) { tabs.parent('.cd-tabs').addClass('is-ended'); } else { tabs.parent('.cd-tabs').removeClass('is-ended'); } } $(document).ready(function () { var tabs = $('.cd-tabs'); tabs.each(function () { var tab = $(this), tabItems = tab.find('ul.cd-tabs-navigation'), tabContentWrapper = tab.children('ul.cd-tabs-content'), tabNavigation = tab.find('nav'); tabItems.on('click', 'a', function (event) { event.preventDefault(); var selectedItem = $(this); if (!selectedItem.hasClass('selected')) { var selectedTab = selectedItem.data('content'), selectedContent = tabContentWrapper.find('li[data-content="' + selectedTab + '"]'), slectedContentHeight = selectedContent.innerHeight(); tabItems.find('a.selected').removeClass('selected'); selectedItem.addClass('selected'); selectedContent.addClass('selected').siblings('li').removeClass('selected'); //animate tabContentWrapper height when content changes tabContentWrapper.animate({ 'height': slectedContentHeight }, 200); } }); //hide the .cd-tabs::after element when tabbed navigation has scrolled to the end (mobile version) checkScrolling(tabNavigation); tabNavigation.on('scroll', function () { checkScrolling($(this)); }); }); $(window).on('resize', function () { tabs.each(function () { var tab = $(this); checkScrolling(tab.find('nav')); tab.find('.cd-tabs-content').css('height', 'auto'); }); }); }); function scrollToElement(aid) { var aTag = $(aid); $('html,body').animate({scrollTop: aTag.offset().top - 150}, 'slow'); } $.material.init(); function myFunction() { // Declare variables var input, filter, ul, li, a, i; input = document.getElementById('myInput'); filter = input.value.toUpperCase(); ul = document.getElementById("myUL"); li = ul.getElementsByTagName('li'); // Loop through all list items, and hide those who don't match the search query for (i = 0; i < li.length; i++) { a = li[i].getElementsByTagName("a")[0]; if (a.innerHTML.toUpperCase().indexOf(filter) > -1) { li[i].style.display = ""; } else { li[i].style.display = "none"; } } } $(document).ready(function () { $(window).on('scroll', function () { var distanceY = window.pageYOffset || document.documentElement.scrollTop, shrinkOn = 300; if (distanceY > shrinkOn) { if (!$("header").hasClass("resized")) { $("header").addClass("resized"); } } else { if ($("header").hasClass("resized")) { $("header").removeClass("resized"); } } }); $("#myInput").focusin(function () { $("#myUL").fadeIn("fast"); //$("#myUL").css("display", "block"); }); $("#myInput").focusout(function () { $("#myUL").fadeOut(1000); //setTimeout(function(){$("#myUL").css("display", "none");}, 1000) }); }); function stripNonUtf8Letters(str) { return str.replace(/[" /> Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας Δεν Είναι Μία Ακόμη Γιορτή - Τα 2 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Σαν Σήμερα .gr

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Θέμα του φετινού εορτασμού (2019) είναι: «Ισότητα στην Τεχνολογία, Καινοτομία για την Αλλαγή» («Think Equal, Build Smart, Innovate for Change»). Στο μήνυμά του ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους επαναπροσδιορισμού και ανοικοδόμησης του κόσμου μας, έτσι ώστε να λειτουργεί για όλους. Οι γυναίκες φορείς λήψης αποφάσεων σε τομείς όπως ο αστικός σχεδιασμός, οι μεταφορές και οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να αυξήσουν την πρόσβαση των γυναικών, να αποτρέψουν την παρενόχληση και τη βία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων».

Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Φεμινιστική Απεργία

Γυναίκες από όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν για πρώτη φορά τη «Φεμινιστική Απεργία», ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου 2019).

Οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες, καλούνται να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα. Παράλληλα, καλούνται να πουν «STOP» στις γυναικοκτονίες, όχι στον σεξισμό και την έμφυλη βία και τις διακρίσεις, στην ελαστική εργασία και τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 2μ.μ, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συμμετοχή στην «Φεμινιστική Απεργία» δήλωσαν, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και τα τμήματα γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΙΔΗΣΟ και των Οικολόγων Πρασίνων.

Η «Φεμινιστική Απεργία» ξεκίνησε από το 2016, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων από χώρες τις Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Στις ΗΠΑ είναι γνωστή ως «Ημέρα χωρίς γυναίκες». Το 2018 συμμετείχαν επίσημα σαράντα χώρες, με πιο χαρακτηριστική την Φεμινιστική Απεργία στην Ισπανία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από πέντε εκατομμύρια γυναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Κι όμως χρειάζεται ακόμα να την γιορτάζουμε

21491 προϊοντα για καθε αναγκη
To καλάθι σας δεν έχει προϊόντα. Βρείτε ό,τι χρειάζεστε ανάμεσα από 21491 προϊόντα για κάθε σας ανάγκη

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Κι όμως χρειάζεται ακόμα να την γιορτάζουμε

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σαν υπενθύμιση των κατορθωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε σαν μία διαμαρτυρία στους δρόμους που έγινε στη Νέα Υόρκη το 1908 από γυναίκες που απαιτούσαν δικαίωμα ψήφου, μειωμένο ωράριο εργασίας και καλύτερους μισθούς. Από τότε, η γιορτή έχει αλλάξει πολλές μορφές και αποτελεί ένα διεθνές συμβάν που υποστηρίζεται από πολλές χώρες, κυβερνήσεις και οργανισμούς.

Γιατί χρειάζεται να υπάρχει η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας;

Τη σημερινή εποχή, μπορεί να φαίνεται σαν να έχουν οι γυναίκες ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες. Υπάρχουν γυναίκες σε πολλές σημαντικές θέσεις, διευθυντές και πρωθυπουργοί. Ωστόσο, οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για τις γυναίκες μέχρι να πετύχουν την πλήρη ισότητα με τους άνδρες. Σύμφωνα με έρευνα του BBC πριν μερικά χρόνια, στην Αγγλία οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο το 30,9% της πλειοψηφίας των υψηλών θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η πολιτική, οι επιχειρήσεις και η αστυνόμευση.

Επομένως, αν και σίγουρα έχει σημειωθεί πρόοδος από το 1908, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να γίνουν προτού δούμε ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών σε σημαντικές δουλειές, αλλά και ίσους μισθούς.

Μακάρι στο μέλλον να μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ισότητα ανδρών και γυναικών, όπου δε θα υπάρχει η ανάγκη για κινητοποίηση των γυναικών υπέρ του δικαιώματός τους στην ισότητα.


Τι μπορείς να κάνεις για σένα σήμερα:

Να καταπολεμήσεις την κούραση που έχει κάθε γυναίκα, κάθε ηλικίας, εργαζόμενη, μαμά, φοιτήτρια ή γιαγιά. Βρες τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής και νίκησέ την κόπωση.
Superfoods Promo Ιπποφαές, Lamberts Multi Guard, Terranova Beauty Complex

1. Νίκησε την κούραση και εξωτερικά με την κατάλληλη κρέμα ομορφιάς, αντιγήρανσης και λάμψης.

Lierac Mesolift Creme Fondante Vitaminee,
Apivita Wine Elixir Αντιρυτιδική Κρέμα,
Avene DermAbsolu Κρέμα Νεότητας με Χρώμα SPF30,
Uriage Age Protect Multi-Action Fluid Cream,
Nuxe Merveillance Expert Crème, Κρέμα Lifting Και Σύσφιξης για Κανονική Επιδερμίδα

2. Φτιάξε σήμερα το σώμα που θέλεις να έχεις όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά για πάντα.

Elancyl Slim Design Gellule Minceur,
Forté Pharma XtraSlim,
Elancyl Slim Design 2in1, Διφασικό Έλαιο Αδυνατίσματος Κατά της Κυτταρίτιδας/Ραγάδων,
Power Health Fat Binder Συμπλήρωμα Διατροφής για Μείωση του Σωματικού Βάρους,
Superfoods Slimdetox

3. Ανανέωσε το νεσεσέρ με τα προϊόντα μακιγιάζ σου.

Foltene Eyelash & Eyebrow Treatment Μάσκαρα για πιο Δυνατές Βλεφαρίδες, Korres Wild Rose Foundation SPF15,
Maybelline Super Stay Matte Ink Κραγιον,
L'Oreal Paris La Petite Mini Eyeshadow Palette,
Vichy Dermablend Covermatte SPF25

4. Περιποιήσου και το σώμα σου. Βάλε χαλαρωτική μουσική για να ξεκουράσεις και το πνεύμα και περιποιήσου το σώμα σου με τα κατάλληλα προϊόντα.

Nuxe Huile Prodigieuse Or,
Apivita Caring Lavender,
Intermed Luxurious Vanilla Madagascar Moisturizing Body Cream,
Apivita Intimate Plus, Απαλό Gel Καθαρισμού Ευαίσθητης Περιοχής Με Πρόπολη & Tea Tree,
Nuxe Sun Eau Delicieuse Parfumante Γυναικείο Άρωμα

5. Πρόσεξε τον ήλιο που μπορεί να σου φέρει τις ρυτίδες νωρίτερα και προστατεύσου, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Lierac Sunissime Fluide Protecteur Energisant Anti-Age Global,

Nuxe Sun Melting Cream, Αντηλιακή Αντιγηραντική - Καφέ Κηλίδες Κρέμα Προσώπου SPF50,

Vichy Promo Ideal Soleil Anti Dark Spot Tinted 50ml & ΔΩΡΟ Mineral Booster 89 4ml & Aqualia Thermal Gel 15ml,

Vichy Ideal Soleil Anti Dark Spot Tinted, Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου με Χρώμα μη Λιπαρής Υφής Κατά των Κηλίδων SPF50,

Darphin Soleil Plaisir Sun Protective Cream, Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου SPF 50

Newsletter
Ενημερωθειτε για νεα και αποκλειστικες προσφορες

Εγγραφή στο newsletter

To Wecare θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Επιβεβαιώστε όλους τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Wecare Eshop και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε μας στο Instagram!