Πέψη και θερμίδες: Σε τι ποσοστό να καταναλώνετε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπη - Iatropedia

Πέψη και θερμίδες: Σε τι ποσοστό να καταναλώνετε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπη

πέψη
Η πέψη είναι σημαντική για την διάσπαση των τροφών σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να πάρει ενέργεια, να αναπτυχθεί και να επισκευάσει τα κύτταρά του.

Με την πέψη οι τροφές και τα ποτά διασπώνται σε μικρότερα μόρια θρεπτικών ουσιών, προτού απορροφηθούν στο αίμα και μεταφερθούν στα κύτταρα σε όλο το σώμα.

Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από τη γαστρεντερική (ή πεπτική) οδό, το ήπαρ, το πάγκρεας και την χοληδόχο κύστη. Αυτός ο γαστρεντερικός σωλήνας δεν είναι παρά μια σειρά κοίλων οργάνων που ενώνονται σε ένα μακρύ σωλήνα από το στόμα έως τον πρωκτό.

Τα κοίλα όργανα που συνθέτουν το γαστρεντερικό σωλήνα είναι το στόμα, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο, το οποίο περιλαμβάνει το ορθό και τον πρωκτό. Οι τροφές εισέρχονται από το στόμα και φτάνουν στον πρωκτό, μέσω των κοίλων οργάνων της γαστρεντερικής οδού. Το ήπαρ, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη είναι τα στερεά όργανα του πεπτικού συστήματος. Το πεπτικό σύστημα βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τις τροφές.

Τα βακτήρια στον γαστρεντερικό σωλήνα, που ονομάζονται επίσης “χλωρίδα”, ή μικροβίωμα του εντέρου, βοηθούν στην πέψη. Τμήματα του νευρικού και του κυκλοφοριακού συστήματος παίζουν επίσης ρόλο στη διαδικασία της πέψης. Όλα μαζί, ένας συνδυασμός νεύρων, ορμονών, βακτηριδίων, αίματος και οργάνων του πεπτικού συστήματος ολοκληρώνουν το πολύπλοκο έργο της πέψης των τροφών και των υγρών που ένα άτομο καταναλώνει κάθε ημέρα.

Σε τι ποσοστό πρέπει να παίρνετε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπη

Το σώμα διασπά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές και τα ποτά σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη και βιταμίνες.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι τα σάκχαρα, άμυλα και φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε πολλές τροφές. Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε απλούς, ή σύνθετους, ανάλογα με τη χημική τους δομή. Οι απλοί υδατάνθρακες περιλαμβάνουν φυσικά σάκχαρα, που βρίσκονται φυσικές τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και πρόσθετα σάκχαρα, που προστίθενται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των τροφών. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι άμυλα και φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αμυλούχα λαχανικά και τα όσπρια. Οι ειδικοί συνιστούν το 45-65% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακες.

Πρωτεΐνη

Τροφές όπως το κρέας, τα αυγά και τα φασόλια αποτελούνται από μεγάλα μόρια πρωτεΐνης, τα οποία το σώμα με την πέψη διασπά σε μικρότερα μόρια, που ονομάζονται αμινοξέα. Ο οργανισμός απορροφά τα αμινοξέα μέσω του λεπτού εντέρου και τα οδηγεί στο αίμα, το οποίο στη συνέχεια τα μεταφέρει σε όλο το σώμα. Οι ειδικοί συνιστούν το 10-35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από πρωτεΐνη.

Λίπη

Τα μόρια λίπους είναι μια πλούσια πηγή ενέργειας για το σώμα και το βοηθούν να απορροφήσει τις βιταμίνες. Έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο κ.α., είναι παραδείγματα υγιών λιπών. Το βούτυρο και τα “πρόχειρα” σνακ είναι παραδείγματα τροφών με ανθυγιεινά λίπη. Στην πέψη το σώμα διασπά μόρια λίπους σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη. Οι ειδικοί συνιστούν το 20-35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από λίπη.

Βιταμίνες

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τις βιταμίνες με βάση το υγρό, στο οποίο διαλύονται. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν όλες τις βιταμίνες Β και C. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν όλες τις βιταμίνες Α, D, E, και Κ. Κάθε βιταμίνη έχει διαφορετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία του σώματος. Το σώμα αποθηκεύει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες στο ήπαρ και τους λιπώδεις ιστούς, ενώ δεν αποθηκεύει εύκολα τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, τις οποίες απομακρύνει μέσω των ούρων.

Δείτε ποια είναι ακριβώς η διαδικασία με την οποία γίνεται η πέψη...

http://www.niddk.nih.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Πώς να παρακολουθείτε το λίπος που καταναλώνετε

Πώς να παρακολουθείτε το λίπος που καταναλώνετε

5 Σεπτεμβρίου 2019 • Διατροφή

Γραμμάρια λίπους, θερμίδες ή ποσοστά; Τι πρέπει τελικά να παρακολουθείτε για να προσδιορίσετε την ποσότητα του λίπους (και των συνολικών θερμίδων) που τρώτε;

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο μία μέθοδο εντοπισμού, τότε τα γραμμάρια λίπους είναι ίσως η πιο εύκολη. Οι διατροφικές οδηγίες υποδεικνύουν πως οι υγιείς ενήλικες πρέπει γενικά να περιορίζουν το διατροφικό λίπος σε 20%-35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους.

Για να υπολογίσετε πόσα γραμμάρια λίπους ή θερμίδων παίρνετε την ημέρα, ξεκινήστε με τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε κανονικά, ή θέλετε να φάτε σε μια μέρα. Πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό με τα συνιστώμενα ποσοστά για να δείτε όλο το φάσμα των θερμίδων λίπους που τρώτε κάθε μέρα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ακολουθείτε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων ημερησίως.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε το 2.000 με το 0,20 (20 τοις εκατό) που μας κάνει 400 θερμίδες. Αντίστοιχα αν πολλαπλασιάσετε το 2.000 με το 0,35 (35%) μας κάνει 700 θερμίδες.

Πόσα γραμμάρια λίπους είναι αυτά; Υπολογίστε πως αντιστοιχούν 9 θερμίδες σε ένα γραμμάριο λίπους, επομένως θα πρέπει να διαιρέσετε τον αριθμό των θερμίδων με το 9.

Αυτό σημαίνει πως στις 400 θερμίδες (διά 9 που είναι το ένα γραμμάριο λίπους) αντιστοιχούν 44 γραμμάρια λίπους, ενώ στις 700 θερμίδες αντιστοιχούν περίπου 78 γραμμάρια λίπους.

Ετσι, αν είστε σε δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα, οι 400-700 θερμίδες σας μπορούν να προέρχονται από διατροφικό λίπος, το οποίο μεταφράζεται σε ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε 44 έως 78 γραμμάρια λίπους την ημέρα.

Χρησιμοποιήστε τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων για να μάθετε πόσο λίπος υπάρχει στα τρόφιμα που τρώτε. Η διατροφική ετικέτα δείχνει το ποσό της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά σε μία μόνο μερίδα. Η ετικέτα δείχνει επίσης πόσες θερμίδες προέρχονται από το λίπος.

Για την παρακολούθηση του λίπους στη διατροφή σας, απλά προσθέστε τα γραμμάρια λίπους από όλα τα τρόφιμα που τρώτε στη διάρκεια της ημέρας και συγκρίνετε το εύρος τους με το στόχο που έχετε θέσει. Γνωρίζοντας πόσο λίπος περιέχουν τα τρόφιμα που τρώτε μπορείτε να ελέγξετε το λίπος και τις θερμίδες στη διατροφή σας και να παραμείνετε υγιείς και εντός των διατροφικών στόχων που έχετε θέσει.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »


Δημοσίευση: 12/11/2019


. .