Αν και το δημοφιλέστερο ρόφημα στο κόσμο είναι σχετικά παρεξηγημένο, καθώς πολλοί αποδίδουν στον καφέ στρες, εξάρτηση από την καφεΐνη, υπερένταση, αϋπνία κ.α, νέες μελέτες έρχονται να τον απενοχοποιήσουν.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ανέλυσαν στοιχεία από χιλιάδες ανθρώπους – που παρακολουθούνταν στο πλαίσιο της μακρόχρονης «Καρδιολογικής Μελέτης του Φράμιγκχαμ» στις ΗΠΑ- με υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη και διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν καφέ, έχουν μειωμένο κίνδυνο κατά 7% για καρδιακή ανεπάρκεια και κατά 8% για εγκεφαλικό, με κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ που καταναλώνουν μέσα στην εβδομάδα, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ. Ακολούθησε η επιβεβαίωση αυτής της συσχέτισης μεταξύ καφέ-καρδιακής ανεπάρκειας με στοιχεία και από δύο άλλες μελέτες σε άλλους πληθυσμούς.

Δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη καθηγήτρια Κάιλα Λάρα της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, η οποία ανέλυσε στοιχεία για περίπου 15.700 ανθρώπους άνω των 45 ετών χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, για μια περίοδο τεσσάρων ετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι έκαναν κυρίως φυτοφαγική διατροφή (ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης) και απέφευγαν το κρέας (ιδιαίτερα το επεξεργασμένο), είχαν κατά μέσο όρο 42% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια και προοδευτικά επιδεινούμενη κατάσταση, στην οποία η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο υγιεινός τρόπος διατροφής μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Δείτε επίσης: