Οι ηλικιωμένοι φέρνουν τα ρομπότ στο σπίτι
Του Γιάννη Παλιούρη
Ο πλανήτης γερνά και το γεγονός αυτό δεν φέρνει πίεση μόνο στις υγειονομικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα ανοίγει την πόρτα των σπιτιών μας στα οικιακά ρομπότ, που σε λίγα χρόνια δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα χαριτωμένα παιχνίδια που ξέρουμε σήμερα, αλλά θα είναι ολοκληρωμένοι βοηθοί.
Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έκθεση της Huawei, σύμφωνα με την οποία η ωρίμανση τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το 5G, το «σύννεφο», το Internet of Things και η τεχνολογία υλικών θα οδηγήσει το 14% των παγκόσμιων νοικοκυριών να αγοράσει κάποιο είδος ευφυούς οικιακού ρομπότ έως το 2024.
Ειδικότερα, ο αριθμός των οικιακών ρομπότ νοσηλείας θα φτάσει τα 23 εκατομμύρια το 2024. Μάλιστα, κάθε οίκος ευγηρίας στις χώρες του G8 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς και Ρωσία) θα διαθέτει κατά μέσο όρο 10 ρομπότ.
Οι κύριες τάσεις που θα αυξήσουν τη ζήτηση οικιακών ρομπότ είναι δύο: Η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού και η έλλειψη που παρατηρείται στους επαγγελματίες υγείας. Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των ατόμων που ξεπερνούν την ηλικία των 65 ετών αυξάνεται κατά 3% ετησίως. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Ευρώπη, όπου ήδη το 20% των ανθρώπων είναι άνω των 60 ετών. Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι σε παραγωγικές ηλικίες πρέπει να φροντίζουν περισσότερους ηλικιωμένους.
Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα υπάρξει παγκόσμιο «έλλειμμα» 9 εκατομμυρίων επαγγελματιών υγείας ενώ προβλέπεται ότι η μελλοντική ζήτηση για εργαζόμενους στο σπίτι, ειδικά για τη φροντίδα ηλικιωμένων, θα ξεπεράσει σημαντικά την προσφορά.
Σε αυτό το πλαίσιο τα οικιακά ρομπότ ίσως να μην φαντάζουν και τόσο κακή λύση. Όμως τι θα κάνουν αυτά τα ρομπότ; Βασικό τους καθήκον θα είναι η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από αισθητήρες υγείας. Ενεργώντας ως «έξυπνοι βοηθοί πρώτης ανάγκης», θα ανταποκρίνονται σε έκτακτα περιστατικά, όπως καρδιακές προσβολές ή κρίσεις άσθματος, αυξάνοντας σημαντικά την παροχή φροντίδας στα λεγόμενα «πρώτα 6 χρυσά λεπτά».
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκτελούν χρέη γιατρού. Θα μπορούν, όμως, να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και φυσικά να ειδοποιήσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, δίνοντας μάλιστα ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση του ασθενούς.
Αν και φαινομενικά δυστοπική, η εκτίμηση της Huawei βρίσκεται σε συμφωνία με τις εξελίξεις. Στην Ιαπωνία, μία από τις χώρες με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, αρκετές εταιρείες έχουν συνασπιστεί πίσω από το πρόγραμμα Carebots, με στόχο την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ ειδικά σχεδιασμένων για τη φροντίδα των ηλικιωμένων. «Μέτοχος» στο πρόγραμμα είναι και η ιαπωνική κυβέρνηση που καταβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μεγάλο μερίδιο των πόρων για την εν λόγω έρευνα.