
Η γέμιση είναι μια υπόθεση που είμαι σίγουρος πως απασχολεί αυτή τη στιγμή κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά. Σήμερα ήρθα να δώσω λύση σε όσες στερέψατε από ιδέες αλλά και σε όσες θέλετε να κάνετε μια πιο ελαφριά και νόστιμη γέμιση. Πάμε να φτιάξουμε μια σούπερ γέμιση με μανιτάρια.
Υλικά:
1 κούπα ρύζι
1 κουταλιά ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κούπα μανιτάρια (Αgaricus)
5 αποξηραμένα σύκα Καλαμάτας ΣΥΚΙΚΗ
1 κουταλιά αμύγδαλα
1 κουταλιά κουκουνάρι
1 κουταλιά καρύδια
1 κουταλιά κορινθιακή σταφίδα
½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι Ιμαλαίων Saltic
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο ARISTON
Μάυρο Πιπέρι
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
1 κουταλάκι κοφτό κύμινο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζεις το βούτυρο στο τηγάνι και όσο λιώνει κόβεις τα μανιτάρια. Ρίχνεις το κρεμμύδι στο βούτυρο και προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνεις τα μανιτάρια. Κόβεις τα σύκα . Βάζεις το ρύζι στο τηγάνι να σωταριστεί και αυτό. Σε ένα άλλο τηγάνι καβουρδίζεις λίγο τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα. Κόβεις τα κάστανα στα τέσσερα. Σβήνεις το ρύζι με κρασί. Βάζεις αλάτι – πιπέρι και ρίχνεις τα κάστανα , τα σύκα , τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και κουκουνάρια, τη σταφίδα και τέλος τα καρύδια. Ρίχνεις λίγη κανέλα και κύμινο. Προσθέτεις λίγο νερό και αφήνεις να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι , περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Κάποια Tips για ψήσιμο γαλοπούλας:
-
Αν ψήσεις χωριστά την γέμιση από την γαλοπούλα έχεις σίγουρα καλύτερο ψήσιμο της γέμισης και πιο ζουμερή γαλοπούλα.
-
Πριν το ψήσιμο μην ξεχάσεις να αλείψεις τη γαλοπούλα με λάδι, αλάτι και πιπέρι και να την σκεπάσεις καλά στο στήθος με αλουμινόχαρτο.
-
Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του φούρνου αλλάζεις έντονα την θερμοκρασία του θαλάμου. Με αυτό τον τρόπο το μαγείρεμα θα καθυστερήσει και το κρέας θα στεγνώσει.
-
Το σωστό ξεπάγωμα της γαλοπούλας είναι από τα πιο σημαντικά σημεία στο μαγείρεμα της γαλοπούλας.
-
Αν θέλεις να πετύχεις πιο τραγανή πέτσα, ξετυλίξε την γαλοπούλα μια ημέρα πριν και αφήσε τη στο ψυγείο χωρίς κάλυμμα.
-
Το κρέας της γαλοπούλας δεν ψήνεται ομοιόμορφα αν είναι γεμισμένη.
-
Μην ξεχνάς πως η γέμιση πρέπει να έχει κρυώσει πολύ καλά προτού γεμίσεις τη γαλοπούλα, έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων.
-
Σε περίπτωση που φτιάξεις τη γέμιση από την προηγούμενη ημέρα, διατήρησε την στο ψυγείο και πριν την γεμίσεις άφησέ την να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
- Τη γέμιση της γαλοπούλας θα την βάλεις αμέσως πριν την ψήσεις. Αν αφήσεις την γέμιση για ώρα στην ωμή γαλοπούλα, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

Aν θέλεις να δεις το υπόλοιπο μέρος του επεισοδίου Happy Cook που είναι γαλοπούλα πανέ και γαλοπούλα burger, δες εδώ.
Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.
Ευχαριστώ!
Ευτύχης Μπλέτσας
Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.
Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!