6 ανησυχητικά στοιχεία για τον καφέ | clickatlife

6 ανησυχητικά στοιχεία για τον καφέ

ellinikos-kafes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Καφέδες πίνουμε καθημερινά -πολλοί από εμάς- περισσότερες από μια κούπες την ημέρα και το ποσοστό των ατόμων που θεωρούν τον καφέ αναπόσπαστο και ζωτικής σημασίας κομμάτι της ζωής τους, είναι –ομολογουμένως- αρκετά μεγάλο. Ο καφές όμως συχνά δαιμονοποιείται και δεν είναι λίγες οι στιγμές που αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι τις μάλλον αρνητικές, παρά ευεργετικές του συνέπειες.

Ο συγγραφέας Murray Carpenter, μελέτησε αυτές τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ και περιγράφει στο βιβλίο του «Caffeinated», όλους τους λόγους για τους οποίους τελικά υποτιμούμε την πραγματική, την αρνητική και τη θετική αξία της καφεΐνης και το πόσο λίγο τελικά αντιλαμβανόμαστε τη σχέση εξάρτησης που έχουμε αναπτύξει με αυτό το εθιστικό ρόφημα.

Η ιστοσελίδα της Huffington Post παρουσιάζει τα 6 πιο ανησυχητικά από τα ευρήματα του Carpenter και βάζει ακόμα ένα λιθαράκι στα επιχειρήματα όσων αποκηρύσσουν τον καφέ.

Η καφεΐνη μας κάνει να φερόμαστε σαν «ποντίκια εργαστηρίου»

Η κατανάλωση καφεΐνης, είτε μέσα από το ρόφημα του καφέ ή το τσάι, κάνει τα άτομα να διατηρούν και να αναπτύσουν συγκεκριμένες ρουτίνες, στις οποίες επιμένουν «μηχανικά». Πίνουμε τον πρωινό καφέ, σε καθημερινή βάση και δεν αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, ότι τα επίπεδα ενέργειάς μας καθορίζονται δραματικά από αυτή την κούπα καφέ, όπως ένας ποντικός στο εργαστήριο πατάει κάθε φορά το κουμπί για να του δοθεί αυτομάτως η δόση του… ναρκωτικού.

Ο καφές έχει περισσότερη καφεΐνη από τα αναψυκτικά

Όσο και αν δαιμονοποιούνται τα αναψυκτικά για τα ποσοστά καφεΐνης που περιέχουν στη σύστασή τους, πάντα θα έχουν πολύ λιγότερη καφεΐνη από ένα ρόφημα καφέ. Σημειωτέον, πως ακόμα και ένας ελαφρύς καφές, έχει σαφώς περισσότερη καφεΐνη από το πιο δυνατό αναψυκτικό.

Δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της καφεΐνης σε κάθε προϊόν που την περιέχει

Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν τα ποσοστά καφεΐνης που περιέχονται σε κάθε κουτάκι αναψυκτικού, αν και τελικά το κάνουν από μόνες τους, καθώς βοηθάει περισσότερο τις πωλήσεις, σε ένα είδος του οποίου η κατανάλωση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Το καλό ακόμα με το να αναγράφεται η ποσότητα της καφεΐνης σε κάθε κουτάκι είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε τις ποσότητες του καφέ, που, τελικά, καταναλώνετε καθημερινά, ενω θα ήταν ιδανικό να υπάρχει η πληροφορία και στις συσκευασίες του καφέ και του τσαγιού.

Ένα φλιτζάνι καφέ φτάνει για όλη την ημέρα

Ανάλογα το μέγεθος, τη γενετική σας προδιάθεση και ένα σωρό άλλους παράγοντες που ρυθμίζουν την ταχύτητα με την οποία επεξεργάζεται ο οργανισμός την ποσότητα καφεΐνης, αρκούν ένα με δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα για να είστε και να παραμένετε σε εγρήγορση. Αυτή η διατηρήση της διέγερσης του καφέ, υφίσταται περισσότερη ώρα, όσο συνηθίζει ο οργανισμός σας στην κατανάλωσή του και 300-400 mg είναι συνήθως αρκετά για μια μέρα, για το μέσο όρο. 

Η υπερκατανάλωση είναι επικίνδυνη

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα της υπερκατανάλωσης του καφέ είναι οι διαταρραχές στον ύπνο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Άλλοι μπορούν να πίνουν καφέ μέχρι αργά το βράδυ χωρίς να διαταρράσεται ο ύπνος τους και άλλοι καταλήγουν με ταχυκαρδίες.

Σύμφωνα ακόμα με τον Carpenter, ο καφές ενισχύει το άγχος, κάτι που είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα στην καθημερινότητα μας, ενώ μας βάζει σε έναν ασταμάτητο και φαύλο κύκλο, μέσα στον οποίο πίνουμε ποσότητες καφέ την ημέρα, ώστε για να μπορέσουμε να ηρεμήσουμε και να κοιμηθούμε το βράδυ καταφεύγουμε στο αλκοόλ ή τα χάπια, καταλήγοντας «κουρασμένοι» το επόμενο πρωί, αναζητώντας ακόμα περισσότερο τον καφέ.

Συνηθίζεται εύκολα από τον οργανισμό

Στα πλεονεκτήματα του καφέ περιλαμβάνονται η αποτελεσματικότητα του στο να οξύνει τις διανοητικές λειτουργίες και τη συγκέντρωση του ατόμου, όπως και το να ανεβάζει τις αθλητικές επιδόσεις. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα πλεονεκτήματα χάνουν την έντασή τους όσο περνάει ο καιρός και συνηθίζει ο οργανισμός στην καφεΐνη, ενώ την ενέργεια που σας έδωσε το πρώτο φλιτζάνι καφέ που ήπιατε ποτέ, δεν θα την βιώσετε ποτέ ξανά.

Το καλό όμως στην περίπτωση το καφέ, είναι ότι μπορείτε να ανακτήσετε τα πρώτα επίπεδα ενέργειας που σας δίνει αν απέχετε για κάποιο καιρό από την κατανάλωσή του. Αποχή, έστω και μιας εβδομάδας, είναι αρκετή για να καταφέρετε να «καθαρίσετε» το σώμα σας και όταν ξεκινήσετε πάλι τον καφέ, να λαμβάνετε το μάξιμουμ της ενεργητικότητας που μπορεί να σας δώσει.

Τα οφέλη του καφέ και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνος [λίστα] | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr

×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΦΕ;

Τα οφέλη του καφέ και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνος [λίστα]

Τα οφέλη του καφέ και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνος [λίστα]
18|06|2015 | 13:46

Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι ενήλικες καταναλώνουν 200mg ημερησίως, κατά μέσο όρο, με τους Έλληνες στην πλειονότητά τους να πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα. Κάνει όμως να πίνουμε καφέ;

Ποια είναι η πραγματικότητα για την κατανάλωση του καφέ και σε ποιες περιπτώσεις ο καφές μπορεί να είναι τοξικός; Έχει πεθάνει κανείς από καφεΐνη; Ξεμεθάει ο καφές;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν η επίκουρη καθηγήτρια Φυσιολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας/ Τμήμα Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δωροθέα Καπουκρανίδου και ο βιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα Φυσιολογίας Φαρμακολογίας/ Ιατρικό Τμήμα ΑΠΘ Θεοφάνης Βαβίλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Καφές - Αισθήσεις - Υγεία», που πραγματοποιείται σήμερα στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας, στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Κάνει να πίνουμε καφέ;

«Έχω ακούσει πολλές φορές την ίδια ερώτηση από διάφορους ανθρώπους, ασθενείς, φίλους, γονείς. 'Κάνει να πίνουμε καφέ;' Η αλήθεια είναι ότι γύρω από αυτή την καθημερινή συνήθεια υπάρχει ένας μύθος και πολλοί ζητούν απαντήσεις προκειμένου να απενοχοποιήσουν αυτή τους τη συνήθεια. Η πραγματικότητα για την κατανάλωση του καφέ δίνεται από έρευνες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο. Πολυάριθμες μελέτες πραγματοποιήθηκαν για τον καφέ και την καφεΐνη, οι οποίες έδειξαν ότι η διεγερτική ουσία δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η καφεΐνη μπορεί να έχει και οφέλη για την υγεία μας και τα χρόνια νοσήματα» αναφέρει η κ. Καπουκρανίδου.

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ;

«Από μια ενδελεχή αναζήτηση στην διεθνή βιβλιογραφία ο καφές φαίνεται:

  • Να καθυστερεί την εμφάνιση το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο.
  • Ότι έχει προστατευτική δράση στο ενδοθήλιο των αγγείων και έτσι παίζει σημαντικό ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Να συμμετέχει στην απώλεια σωματικού βάρους (λιπόλυση), μια που τα συστατικά του προσδίδουν κορεσμό και μειώνεται σημαντικά το αίσθημα της πείνας.
  • Να επιδρά στη γαστρική λειτουργία επιταχύνοντας την γαστρική κένωση.
  • Ότι η διεγερτική του δράση βοηθά στην πνευματική εγρήγορση, στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και στην ψυχική διάθεση, προσοχή, αντανακλαστικά, άγχος.
  • Να βελτιώνει τη μνήμη και να διευκολύνει την κωδικοποίηση πληροφορίας.
  • Να έχει αντικαρκινική δράση/λόγω πρεβιοτικής δράσης τους στο έντερο και έτσι παρέχεται προστασία από γενοτοξικές βλάβες και προστασία του DNA από οξείδωση.
  • Να μειώνει την εμφάνιση της νόσου Parkinson, με τη μέγιστη προστασία να επιτυγχάνεται με κατανάλωση τριών φλιτζανιών ανά ημέρα.

Ασφαλή συμπεράσματα για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στη νόσο Alzheimer δεν μπορούν να εξαχθούν σε αυτό το στάδιο παρόλο που σε ζώα εργαστηρίου φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα β- αμυλοειδών πρωτεϊνών.
Η κατανάλωση καφέ κατά την κύηση επιτρέπεται με μέτρο, δηλαδή η πρόσληψη καφεΐνης <182mg/ημέρα δεν συσχετίζεται με κανένα ανεπιθύμητο συμβάν. Και επειδή 'ουδέν καλό αμιγές κακού' φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, πιθανά μέσω μείωσης της μελατονίνης», επισημαίνει η κ. Καπουκρανίδου.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο καφές μπορεί να είναι επικίνδυνος;

«Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω πως ο καφές αυτός καθαυτός δεν είναι επικίνδυνος σε ένα σχετικά υγιές άτομο χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα και με φυσιολογική ηπατική και νεφρική λειτουργία» αναφέρει ο Θεοφάνης Βαβίλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα αρκετά δυνατό φλιτζάνι γαλλικού καφέ περιέχει γύρω στα 160-200 mg καφεΐνης (θεωρείται το ρόφημα με την υψηλότερη περιεκτικότητα καφεΐνης), ενώ τα γνωστά και επιθυμητά αποτελέσματα της καφεΐνης βρίσκονται στο εύρος των 85-250 mg (1- 3 φλυτζάνια καφέ, ανάλογα την μέθοδο παρασκευής, την ευαισθησία του ατόμου, αν το άτομο είναι καπνιστής -π.χ. οι καπνιστές μεταβολίζουν μέχρι και 50% πιο γρήγορα την καφεΐνη με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικοί σε αυτήν).

«Με κατανάλωση άνω των 250 με 500 mg καφεΐνης αρχίζουν οι παρενέργειες: τρόμος (τρέμουλο), εκνευρισμός, συχνοουρία, αϋπνία κτλ, ενώ σε ακόμα μεγαλύτερες δόσεις έχουν αναφερθεί καρδιακές αρρυθμίες ή ακόμα και κρίσεις. Για να προκαλέσει η καφεΐνη τον θάνατο απαιτούνται γύρω στα 8 με 10 γραμμάρια (8000-10000 mg) αυτής, μια ποσότητα που ρεαλιστικά είναι δύσκολο να ληφθεί από τον καφέ, μιας και μιλάμε για 50 με 100 φλυτζάνια καφέ σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα -πράγμα δύσκολο και οικονομικά ασύμφορο», προσθέτει ο κ. Βαβίλης.

Υπήρξαν θάνατοι από καφεΐνη;

«Στην επιστημονική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί θάνατοι από καφεΐνη, αλλά αυτοί προέκυψαν όχι από καφέ αλλά από σκευάσματα καθαρής καφεΐνης, όπως χάπια, όπου το ένα μπορεί να περιέχει και 200mg καφεΐνης, είτε από συνδυασμό χαπιών καφεΐνης που περιείχαν και άλλα διεγερτικά, όπως π.χ. εφεδρίνη και συνεφρίνη με αποτέλεσμα να έχουν συνεργιστική δράση και κατά συνέπεια να μειώνεται η δόση που επαρκεί για να προκαλέσει τον θάνατο. Ειδική μνεία εδώ θα μπορούσε να γίνει και στον συνδυασμό καφεΐνης με αλκοόλ, που μπορεί να παρουσιάσει κάποιες παρενέργειες, και εδώ δεν αναφέρομαι τόσο σε συνταγές όπως τον 'ιρλανδικό καφέ' όσο στο φαινόμενο κοκτέιλ 'ενεργειακών ποτών' και αλκοολικών ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη», προσθέτει ο κ. Βαβίλης.

Ξεμεθάει ο καφές;

«Η καφεΐνη δεν 'ξεμεθάει' ακριβώς το άτομο (παρά τις αναφορές από διάφορα 'γιατροσόφια' περί μέθης και καφέ), αλλά καμουφλάρει μερικά από τα αποτελέσματα του αλκοόλ στο άτομο. Δηλαδή η κατανάλωση καφεΐνης πρώτον μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλης σε ένα άτομο που μεθάει εύκολα (το ήπαρ όμως επιβαρύνεται εξίσου και μπορούν ευκολότερα να καταναλωθούν ποσότητες αλκοόλης που οδηγούν σε αλκοολική δηλητηρίαση) και δεύτερον να νιώσει ικανότερο να χειριστεί βαρέα μηχανήματα, όπως π.χ. αυτοκίνητο, ενώ η κριτική του ικανότητα, όπως επίσης και τα αντανακλαστικά του, παραμένουν επηρεασμένα ασχέτως που το ίδιο άτομο δεν το αντιλαμβάνεται πλήρως» εξηγεί ο κ. Βαβίλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ


Δημοσίευση: 11/11/2019


. .