Πόσα χρόνια από τη ζωή χάνονται με κάθε τσιγάρο ή ποτό; Πότε «φεύγουν» οι ναρκομανείς;

35072
Ένα πακέτο με είκοσι τσιγάρα την ημέρα μπορεί να κόψει μέχρι και 10 χρόνια από τη ζωή ενός καπνιστής.
Η κατανάλωση δυο ή περισσοτέρων αλκοολούχων ποτών κάθε μέρα μπορεί να κοστίσει μέχρι και 23 χρόνια ζωής.
Η καθμερινή χρήση κοκαΐνης μπορεί να στερήσει μέχρι 34 χρόνια, η μεθαδόνη 38 χρόνια, ενώ οι χρήστες ηρωίνης ή μεθαμφεταμίνης χάνουν μέχρι 42 χρόνια από τη ζωή τους, κάτι που σημαίνει ότι το προσδόκιμο ζωής γι αυτούς είναι τα 38.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από την ιστοσελίδα Treatment4addiction που προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη στους ανθρώπους που υποφέρουν από διάφορες μορφές εξάρτησης.
Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι ένα απλό τσιγάρο μπορεί να μειώσει τη ζωή του καπνιστή κατά 14 λεπτά, ένα ποτό κατά περίπου 7 ώρες και μια γραμμή κοκαΐνης κατά 5 ώρες. Μία δόση μεθαμφεταμίνης κοστίζει 11 ώρες από τη ζωή του χρήστη, ένα χάπι μεθαδόνης 13 ώρες, ενώ μια δόση ηρωίνης σχεδόν 23 ώρες.
Τα αποτελέσματά της έρευνας δίνουν μια εκτίμηση και όχι τον ακριβή αριθμό, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμα παράγοντες που επηρεάζουν πόσα χρόνια ζωής ζουν οι καπνιστές και οι χρήστες. Τα νούμερα αναφέρονται σε σταθερούς χρήστες και στα στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής.
Σύμφωνα με μετρήσεις το προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου είναι 79.5 χρόνια για τους υγιείς άνδρες και 83.1 για τις γυναίκες.

Άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έδειξε ότι και κάθε παραπανίσιο κιλό μειώνει κατά 9 μήνες το προσδόκιμο της ζωής, αποδεικνύοντας πόσο η συσσώρευση λίπους και ό,τι σχετίζεται με την παχυσαρκία και το διαβήτη, μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία. Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει ο κακός τρόπος ζωής στην υγεία, οι ερευνητές έδωσαν ελπίδες στους καπνιστές, καθώς ανέφεραν ότι όσοι κόψουν το τσιγάρο εγκαίρως, αρχίσουν να μορφώνονται και είναι θετικοί σε νέες εμπειρίες, θα ζήσουν τόσα χρόνια όσα αν δεν είχαν αρχίσει το κάπνισμα ποτέ.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι για κάθε παραπάνω χρόνο εκπαίδευσης, προστίθεται ένας χρόνος ακόμη στο προσδόκιμο ζωής τους.
Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Ουίλσον, στην οποία αναλύθηκαν οι γενετικές πληροφορίες 600.000 ατόμων.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα; Τι λένε αντικρουόμενες έρευνες (βίντεο)