Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι υπάρχει δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 80% στην αλλεργία από φιστίκια, αν ο οργανισμός ενός μικρού παιδιού εκτεθεί έγκαιρα σε αυτά.
Η «αιρετική» έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της και η πρώτη που δείχνει ότι η πρώιμη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από αλλεργίες.
Ερευνα που ανατρέπει τις συμβουλές των παιδιάτρων
Η έρευνα έδειξε ότι λιγότερο από το 1% των παιδιών που είχαν φάει φιστίκι από μωρά, εκδήλωσαν τελικά αλλεργία
Ερχεται έτσι να ανατρέψει τις έως τώρα ιατρικές συμβουλές ότι τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται σε φιστίκια, γιατί κινδυνεύει η ζωή τους. Ομως, άλλοι επιστήμονες συστήνουν προσοχή στους γονείς και επεσήμαναν πως είναι ακόμη πρόωρο να συστήσει κανείς στους γονείς να ταΐζουν μόνοι τους στο σπίτι τους με φιστίκια τα μωρά τους, προτού συνεννοηθούν με τον παιδίατρο ή κάποιο ειδικό αλλεργιολόγο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίντεον Λακ, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας του Βασιλικού Κολεγίου (King's College) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, το BBC και το "Science", πραγματοποίησαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Εβελίνα» της βρετανικής πρωτεύουσας μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 640 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 11 μηνών. Ολα τα παιδιά ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φιστίκια, καθώς ήδη είχαν σοβαρό έκζεμα ή αλλεργία στα αυγά.
Τα μισά παιδάκια έτρωγαν τροφές που περιείχαν φιστίκι (σε μορφή πουρέ), τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα δεν έφαγαν καθόλου φιστίκι, εωσότου γίνουν πέντε ετών. Η έρευνα έδειξε ότι λιγότερο από το 1% των παιδιών της πρώτης ομάδας που είχαν φάει φιστίκι από μωρά, εκδήλωσαν τελικά αλλεργία, όταν έγιναν πέντε ετών, έναντι ποσοστού 17,3% των παιδιών στη δεύτερη ομάδα, που είχε αποφύγει το φιστίκι.
Για «μια σημαντική κλινική εξέλιξη που έρχεται σε σύγκρουση με τις προηγούμενες ιατρικές οδηγίες», έκανε λόγο ο Γκίντεον Λακ και πρότεινε ότι «χρειάζονται νέες συστάσεις, για να μειωθεί το ποσοστό της αλλεργίας που έχουν τα παιδιά στα φυστίκια». Οπως είπε, «η σκόπιμη αποφυγή των φιστικιών κατά το πρώτο έτος της ζωής τίθεται πλέον εν αμφιβόλω ως στρατηγική πρόληψης των αλλεργιών».
Μεγάλη η αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά
Οι αλλεργίες σε διάφορα τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως και ειδικότερα η αλλεργία στα φιστίκια αφορά πλέον το 1% έως 3% των παιδιών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα φιστίκια προκαλούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σχεδόν στο 1% των παιδιών.
Η συγκεκριμένη αλλεργία -που προκαλείται από μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στα φιστίκια- εμφανίζεται νωρίς στη ζωή και σπάνια ένας ενήλικος απαλλάσσεται από αυτή στην υπόλοιπη ζωή του. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δύσπνοια, μείωση της αρτηριακής πίεσης, πρήξιμο της γλώσσας, των ματιών ή του προσώπου, πόνους στο στομάχι, ναυτία, εμετούς, δερματικά εξανθήματα, φλεγμονή και, σε μερικές περιπτώσεις, θάνατο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρα φιστίκια σε μορφή ξηρού καρπού, επειδή κινδυνεύουν να πνιγούν. Αντίθετα, μπορούν να τρώνε φιστίκι σε άλλες μορφές (φυστικοβούτυρο, πουρές κ.α.).