Thumbnail

Πώς θα μαγειρεύεις πιο υγιεινά; Πώς θα μαγειρεύεις πιο υγιεινά;

Δέκα τρόποι που θα σε βάλουν στον σωστό δρόμο
Έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου πως φέτος θα προσέξεις τη διατροφή σου και θα τρέφεσαι πιο υγιεινά. Πιο κάτω, θα βρεις δέκα προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα φαγητα σου πιο ελαφριά και θρεπτικά.

Όταν κόβεις τα λαχανικά σε πολλά μικρά κομμάτια, οξειδώνονται ευκολότερα και χάνουν την πολύτιμη βιταμίνη C που συχνά περιέχουν.

H φλούδα της ντομάτας, όπως και ολόκληρο το λαχανικό, είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό), το οποίο έχει την ιδιότητα να μη χάνεται στο μαγείρεμα, καθώς και σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι πολύτιμες για τον οργανισμό και κυρίως για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Διάβασε επίσης: Μία νέα τάση στη διατροφή κερδίζει έδαφος

Απόφυγε τις διάφορες σάλτσες ή το λαδολέμονο και προτίμησε να μαγειρέψεις να μαγειρέψεις το ψάρι στο λαδόχαρτο, έτσι ώστε να ετοιμάσεις ένα από τα πιο νόστιμα και παράλληλα διαιτητικά πιάτα.


Βάζοντας ψωμί στη σούπα, το άμυλο που περιέχει θα απορροφήσει τις λιπαρές ύλες (το λάδι) από τη σούπα. Aν στη συνέχεια φας τη σούπα, αποφεύγοντας τα κρουτόν ή το ψωμί, έχεις κερδίσει ένα νόστιμο πιάτο, το οποίο όμως σου πρόσφερε λίγες θερμίδες, αφού δεν καταναλώσες το λάδι του.

Aν θέλεις να νοστιμίσεις το κρέας με λεμόνι, πρόσθεσε το μετά το ψήσιμο, καθώς η βιταμίνη C που θα σου δώσει, κινδυνεύει να καταστραφεί με το ψήσιμο.

Διάβασε ακόμη: Πώς η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα

Αν υποφέρεις από δυσπεψία, μπορείτε να ακολουθήσεις δύο απλά tips που θα σε βοηθήσουν να καταναλώνεις τα αγαπημένα σου αυγά και το ψωμί, χωρίς ενοχλήσεις. Όσον αφορά τα αυγά, προτίμησε όταν τα βράζεις να τα κάνεις μελάτα, ώστε να αποφεύγεις τον παρατεταμένο χρόνο βρασμού που κάνει την πρωτεΐνη τους (το ασπράδι) δύσπεπτη. Όσον αφορά το ψωμί, προτίμησε να το φρυγανίσεις ή να το ψήσεις, καθώς έτσι το νερό που περιέχει εξατμίζεται και οι υδατάνθρακες θα είναι πιο εύπεπτοι.

Tα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως και τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου και επίσης επιφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού.

Τα βραστά καρότα θα σε παχύνουν περισσότερο από τα ωμά και ο πουρές είναι πιο επιβαρυντικός για τη σιλουέτα σου από ό,τι οι βραστές πατάτες. Aυτό συμβαίνει επειδή οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, όταν βράζουν -και ακόμα περισσότερο όταν γίνονται πουρές- αλλάζουν δομή, με αποτέλεσμα να γίνονται απλοί (αυξάνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης). Κατά τη διαδικασία της πέψης, οι απλοί υδατάνθρακες έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερη ινσουλίνη για να διασπαστούν, με αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας που την εκκρίνει και επίσης να αυξάνεται το σάκχαρο.

Διάβασε ακόμη: Κετογονική δίαιτα, όπως λέμε κρέας και αυγά μόνο

Προτού βάλεις τη σούπα στο ψυγείο, θα πρέπει να την έχεις αφήσει να κρυώσει καλά και να την καταναλώσεις μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, για να είναι ακόμη υγιεινή και θρεπτική. Όταν τη βγάλεις από το ψυγείο, καλό είναι να ζεστάνεις μόνο όση ποσότητα θέλεις να καταναλώσεις αμέσως. Όταν ζεσταίνεται και κρυώνει πολλές φορές, αυξάνεται το μικροβιακό της φορτίο και χάνονται πολλά από τα θρεπτικά της συστατικά. Eπίσης, θα πρέπει να τη ζεστάνεις στην ανώτατη θερμοκρασία, ώστε να καταστραφούν όσα μικρόβια έχουν πιθανώς αναπτυχθεί.

Με αυτόν τον τρόπο δε θα διαλυθεί το ψάρι όταν το βράζεις αλλά ούτε όταν το σερβίρεις. Επίσης δε θα έχει χάσει τα θρεπτικά του συστατικά, τα οποία δραπετεύουν όταν διαλύεται στο νερό κατά το βράσιμο.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Home