" + formated_str + ""; } var td_theme_css = jQuery('link#td-theme-css'); if (td_theme_css.length) { td_theme_css.after(splited_css); } } }); } })();

10 οφέλη του να ξυπνάς νωρίς, και πώς να το κάνεις | zenhabits.gr

10 οφέλη του να ξυπνάς νωρίς, και πώς να το κάνεις

 

“Το να πέφτεις νωρίς στο κρεβάτι και να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί σε κάνει υγιή, πλούσιο και σοφό”

Ben Franklin

 

Ένας αναγνώστης με ρώτησε για τη συνήθεια μου να ξυπνάω στις 04:30 π.μ. κάθε μέρα, και μου ζήτησε να γράψω για τα οφέλη που έχει κανείς στην υγεία του με το να σηκώνεται νωρίς το πρωί – ερώτηση που βρήκα υπέροχη. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει κανένα που να γνωρίζω.

Βέβαια, υπάρχουν ένα κάρο άλλα σημαντικά οφέλη.

Καταρχάς επιτρέψτε μου να πω ότι αν είστε νυχτοπούλια, και αυτό σας εξυπηρετεί, κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε, ειδικά αν είστε ευτυχισμένοι με αυτό. Αλλά για μένα, η αλλαγή από νυχτοπούλι στο να ξυπνάω νωρίς το πρωί (και ναι, γίνεται!) ήταν ευχή Θεού. Με έχει βοηθήσει με τόσους πολλούς τρόπους που ποτέ δε θα γύρναγα πίσω. Να κάποιοι από αυτούς:

  1. Καλωσόρισμα της μέρας. Λατρεύω να μπορώ να σηκώνομαι και να καλωσορίζω μια υπέροχη καινούρια μέρα. Προτείνω να δημιουργήσεις μια πρωινή ιεροτελεστία που θα περιλαμβάνει την ευγνωμοσύνη σου για τη ζωή. Η δική μου ιεροτελεστία είναι εμπνευσμένη από τον Dalai Lama, που είπε: “ Κάθε μέρα, όταν ξυπνάς σκέψου, ‘σήμερα είμαι τυχερός που έχω ξυπνήσει, είμαι ζωντανός, έχω μια πολύτιμη ανθρώπινη ζωή, δεν πρόκειται να την χαραμίσω. Θα χρησιμοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις για να αναπτύξω τον εαυτό μου, για να ξεδιπλώσω την καρδιά μου στους άλλους, θα κάνω καλοσυνάτες σκέψεις για τους άλλους, δε θα θυμώσω ούτε θα σκεφτώ άσχημα για άλλους, θα βοηθήσω τους άλλους όσο μπορώ’. ”
  2. Υπέροχο ξεκίνημα. Συνήθιζα να πετάγομαι από το κρεβάτι αργοπορημένος ως συνήθως και να ξεκινώ τη μέρα μου βιαστικά. Βιαζόμουν να ετοιμαστώ και να ετοιμάσω και τα παιδιά, βιαζόμουν να τα πάω σχολείο και τελικά πάντα έφτανα στη δουλειά αργοπορημένος. Έμπαινα στη δουλειά σχεδόν τσαλακωμένος, αγουροξυπνημένος, κακόκεφος, και… τελευταίος. Όχι και ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Τώρα, έχω μια αναζωογονητική πρωινή ιεροτελεστία, μέχρι τις 8 π.μ. έχω κάνει τόσα πολλά πράγματα, τα παιδιά μου είναι έτοιμα στην ώρα τους, το ίδιο κι εγώ, και μέχρι την ώρα που έρχονται όλοι οι άλλοι στο γραφείο, εγώ έχω ήδη πάρει προβάδισμα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινάς τη μέρα σου από το να ξυπνάς νωρίς, κατά τη δική μου εμπειρία.
  3. Ησυχία. Ούτε παιδιά να φωνάζουν, ούτε μωρά να κλαίνε, ούτε μπάλες ποδοσφαίρου, ούτε αυτοκίνητα, ούτε τηλεόραση και θόρυβοι. Οι πολύ πρωινές ώρες είναι τόσο γαλήνιες, τόσο ήσυχες. Είναι η αγαπημένη μου ώρα της μέρας. Πραγματικά απολαμβάνω αυτό το διάστημα ηρεμίας, αυτό το χρόνο για μένα, που μπορώ να σκέφτομαι, να διαβάζω, να ανασαίνω.
  4. Ανατολή. Οι άνθρωποι που ξυπνούν αργά χάνουν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της φύσης, επαναλαμβανόμενο σε πλήρη εικόνα κάθε μία μέρα – την ανατολή του ήλιου. Λατρεύω το πώς η μέρα σιγά σιγά γίνεται πιο φωτεινή, που το σκούρο μπλε του μεσονυκτίου γίνεται μπλε ανοιχτό, που τα υπέροχα χρώματα αρχίζουν να ‘τρέχουν’ στον ουρανό, που η φύση βάφεται με απίστευτα χρώματα. Μου αρέσει να κάνω το πρωινό μου τρέξιμο αυτή την ώρα. Όσο τρέχω, κοιτάζω ψηλά στον ουρανό και λέω στον κόσμο, “Τι υπέροχη μέρα!” Αλήθεια. Ναι, το κάνω, αλήθεια. Σαχλορομαντικό, το ξέρω.
  5. Πρωινό. Σήκω νωρίς και θα τον έχεις αυτό το χρόνο που χρειάζεσαι για πρωινό. Ως γνωστόν, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Χωρίς πρωινό, το σώμα σου είναι σαν ένα αυτοκίνητο με ελάχιστα καύσιμα, που δεν έχει τι να κάψει, που το βάζεις μπρος και μυρίζεις τις αναθυμιάσεις. Κι όταν φτάσει πλέον μεσημέρι, έχεις πεθάνει της πείνας και πέφτεις με τα μούτρα σε ότι ανθυγιεινό βρεις μπροστά σου. Όσο πιο λιπαρό, όσο πιο γλυκό, τόσο το καλύτερο. Όμως φάε πρωινό, και έχεις χορτάσει μέχρι αργότερα. Συν ότι τρώγοντας πρωινό ενώ παράλληλα διαβάζω το βιβλίο μου και πίνω τον καφέ μου στην άπλετη ησυχία, είναι κατεξοχήν πιο διασκεδαστικό από το να καταβροχθίζω κάτι στα γρήγορα στο δρόμο για τη δουλειά, ή στο γραφείο.
  6. Άσκηση. Υπάρχουν κι άλλες ώρες να γυμναστείς πέρα από νωρίς το πρωί, φυσικά. Έχω όμως δει πως ενώ η άσκηση αμέσως μετά το γραφείο είναι επίσης πολύ διασκεδαστική, είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί λόγω άλλων θεμάτων που προκύπτουν. Η πρωινή άσκηση ουσιαστικά ποτέ δεν ακυρώνεται.
  7. Παραγωγικότητα. Τα πρωινά, για μένα τουλάχιστον, είναι η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας. Μου αρέσει να κάθομαι να γράφω λίγο το πρωί, όσο δεν υπάρχουν διακοπές από τον έξω κόσμο, πριν καν ελέγξω τα emails μου ή τα στατιστικά του blog μου. Κάνω πολλά περισσότερα πράγματα όταν ξεκινώ να δουλεύω από νωρίς το πρωί. Κι όταν έρχεται απόγευμα, δεν χρειάζεται να κάνω δουλειά, κι έτσι μπορώ να το περάσω με την οικογένεια μου.
  8. Ώρα για στόχους. Έχεις στόχους? Ε, βασικά θα ‘πρεπε. Λοιπόν, δεν υπάρχει καλύτερη ώρα από νωρίς το πρωί, για να δεις πώς πάνε οι στόχοι σου και να προγραμματίσεις τις δουλειές εκείνες που θα τους πάνε ένα βήμα παραπέρα. Κοίτα να έχεις ένα στόχο που θέλεις να πετύχεις αυτή τη βδομάδα. Και κάθε πρωί, να αποφασίζεις ποιο ένα πράγμα μπορείς να κάνεις σήμερα για να φτάσεις πιο κοντά στο στόχο σου. Και μετά, αν γίνεται, κάνε αυτό πρώτο πράγμα πρωί πρωί.
  9. Διαδρομές. Σε κανένα δεν αρέσει η κίνηση στους δρόμους – πέρα από τις πετρελαιοβιομηχανίες. Ξεκίνα νωρίς για τη δουλειά και δε θα βρεις την ίδια κίνηση. Θα φτάσεις στη δουλειά γρηγορότερα, θα έχεις γλιτώσει χρόνο. Ή ακόμα καλύτερα, πήγαινε στη δουλειά με το ποδήλατο. (Ή ακόμα πιο καλά, δούλεψε απ’ το σπίτι).
  10. Ραντεβού. Είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι συνεπής στα πρωινά σου ραντεβού αν σηκώνεσαι νωρίς. Το να εμφανίζεσαι αργοπορημένος στα ραντεβού σου είναι κακό σημάδι γι’ αυτόν που περιμένει να σε συναντήσει. Το να εμφανίζεσαι νωρίς στο ραντεβού σου, θα τους εντυπωσιάσει. Συν ότι έχεις χρόνο να προετοιμαστείς.

Δες ΠΩΣ να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί.

 

Δείτε επίσης:

About the Author:

Αφήστε το σχόλιο σας μέσω Facebook

Leave A Comment


Δημοσίευση: 11/11/2019

" /> Γιατί Πρέπει Να Ξυπνάμε Νωρίς - Τα 2 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί πρέπει να ξυπνάς νωρίς (κι ας είσαι υπναρού) - babyradio.gr

Αρχική Διάφορα Γιατί πρέπει να ξυπνάς νωρίς (κι ας είσαι υπναρού)

Γιατί πρέπει να ξυπνάς νωρίς (κι ας είσαι υπναρού)

567973-proino_xsupnhma-600_215681_Y0Z559

«Μη με ξυπνάς απ΄ τις 6 πριν ακόμη η μέρα να φέξει, ξυπνητήρι χτυπάς σαν τρελό, σε μισώ σε μισώ». Αν το γνωστό τραγουδάκι από τα στρουμφάκια σε αντιπροσωπεύει πλήρως, μάθε τι χάνεις με το να ξυπνάς αργά.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Το ξύπνημα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για εσένα καθώς μπορεί το ξυπνητήρι να χτυπά σαν τρελό αλλά η μια αναβολή διαδέχεται την άλλη, νιώθεις αδυναμία και το σώμα δεν υπακούει με αποτέλεσμα να παραμένεις για ώρα κάτω από τα σκεπάσματα;

Όσο κι αν έχεις προσπαθήσει δεν μπορείς να υπερνικήσεις τον εθισμό σου στον ύπνο και την τάση σου για πολύωρο χουζούρεμα. Το χέρι πηγαίνει αυτόματα στο κουμπάκι αναβολής και όταν καταφέρνεις να σηκωθείς είναί ήδη πολύ αργά με αποτέλεσμα να επιδίδεσαι σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβεις. Με τη συνήθεια αυτή όμως χάνεις τα πλεονεκτήματα του πρωινού ξυπνήματος!

Γιατί να ξυπνήσεις πρωί;

* Η αναβολή δε σου χαρίζει ύπνο αλλά σου «κλέβει» σε χρόνο.

Όσο κι αν νομίζεις ότι με τις αναβολές κερδίζεις λίγο από ύπνο, γνωρίζεις καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το χουζούρεμα δεν είναι ύπνος βαθύς και ξεκούραστος αλλά άρνηση να σηκωθείς, με αποτέλεσμα το… άσκοπο ξόδεμα χρόνου.

* Το να βιάζεσαι σε γεμίζει άγχος οπότε γιατί να μην ξυπνήσεις πιο νωρίς;

Συμβαίνει συχνά στους περισσότερους υπναράδες. Ξυπνούν στο παρά τσακ και τρέχουν και δε φτάνουν. Γιατί να ξυπνάς μέσα στο άγχος και την ένταση ενώ μπορείς και διαφορετικά; Πες καλημέρα ξέγνοιαστη κι όχι μέσα στο στρες.

Ποιο είναι το μυστικό; Πρόγραμμα στον ύπνο ή βιολογικό ρολόι;

Κάποιο λένε πως πρέπει να βάλεις πρόγραμμα στον ύπνο με το να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα. Άλλοι πάλι θεωρούν πως το πιο σωστό είναι να ακούς το βιολογικό σου ρολόι πέφτοντας για ύπνο μόνο μόλις αισθάνεσαι κούραση.

Η σωστή πρακτική βρίσκεται κάπου στη μέση. Δεν είναι όλες οι ημέρες ίδιες. Κάποιες θα είναι γεμάτες υποχρεώσεις, άγχος και τρέξιμο και κάποιες άλλες πιο χαλαρές. Άλλοτε θα έχεις κοινωνικές υποχρεώσεις, επισκέψεις και γιορτές κι άλλοτε θα είσαι σε θέση να κοιμηθείς από τις 9 το βράδυ. Ο ύπνος είναι κομμάτι της ζωής μας οπότε και χρειάζεται να μπει μέσα σε αυτήν και να τροποποιείται βάσει αυτής.

2 βασικοί κανόνες για πετυχημένο πρωινό ξύπνημα

* Κανόνας νούμερο 1

Άκου το βιολογικό σου ρολόι και κοιμήσου με το που αισθανθείς κούραση. Μη ζεις με το άγχος πως πρέπει να κοιμηθείς νωρίς επειδή χρειάζεται να ξυπνήσεις νωρίς. Και να κοιμηθείς 1 ώρα λιγότερο δε χάθηκε κι ο κόσμος.

* Κανόνας νούμερο 2

Σήκω με το που θα ακούσεις το ξυπνητήρι.

***Σημείωση για πρωτάρηδες: Το ξυπνητήρι πρέπει να είναι σε απόσταση «ασφαλείας» έτσι ώστε να μην μπορείς να το φτάσεις διότι σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ασυναίσθητα να πατήσεις αναβολή και να συνεχίσεις τον ύπνο σου.

Συμβουλή: Βάλε καλά στο μυαλό σου πώς το ξύπνημα δεν είναι προαιρετικό αλλά «καθήκον».

Ωραία τα κατάφερες και τώρα; Τι κάνεις με την ώρα που… κέρδισες;